Revija Joker - Okna z razgledom

ČLANKI
stranka » članki » programje » Okna z razgledom
...
Vista je malodane tukaj in ljudstvo kar razganja od radovednosti. Celovito oceno je nemogoče izreči ob splovitvi sistema (kamoli pred njo), zato pa oknolog Luni podaja prve vtise.

Mnogi so dvomili ali še vedno dvomijo, da bo Vista izšla 30. januarja. Glede na zaplete med razvojem in zgodovino zamud ter prelaganj je to docela razumljivo. Toda pri Microsoftu so se odločili, da je burleske in padanja ugleda dovolj. Zadnjega pol leta so še besneje programirali, preizkušali ter popravljali, in rezultati so vidni. Famozna novogeneracijska Okna so končana, ploščki so natisnjeni in zapakirani, skladišča polna. Ko bo 29. odbila polnoč, se bo začela prodaja enega največjih in najbolj kompleksnih projektov v zgodovini računalništva.
Napetost je tako na vrhuncu. Na eni strani so skeptiki, ki Razgled označujejo za zgrešen in sprijen poskus, na drugi zagovorniki, ki sistemu v čast malodane pisunijo sonetne vence. Težko je presoditi, komu zaupati, saj je ocenjevanje tako velikega in pomembnega izdelka težavno. Operacijski sistemi svojo veljavo praviloma pokažejo šele leto ali dve po izidu. Tedaj postane jasno, katere funkcije smo uporabniki vzeli za svoje, katere bi lahko bile boljše in katere so mimosunki.

Peceji z Okni so najbolj razširjena platforma za igre, vendar tega dejstva Microsoft nikoli ni izkoristil. Games Explorer v Visti nakazuje, da bo odslej morda drugače.

Okna z razgledom objavljeno: Joker 162
januar 2007