Revija Joker - DivX 6.0

ČLANKI
stranka » članki » programje » DivX 6.0
DivX 6.0
...
Kodek DivX, dete spotakljivega porekla, se razvija dalje. Nedavno je podjetje DivX Networks, ki dandanes dotičnika trži, obelodanili že šesto generacijo kodeka za stiskanje videa. Snail na njem pusti mastne sledove.

Zakaj vprašljivega porekla, boste nemara vprašali. Bržkone se vsakdo spomni tretje generacije oziroma, natančneje, različice 3,12, bolj znane tudi kot DivX ;-), in nje 'avtorja' Jeroma Rote (z vzdevkom Gej - z veliko, da ne bo pomote). Modelu je namreč prekipelo, ko se je ubadal z Microsoftovim zapisom ASF in njegovimi neumestnimi omejitvami (ASFje smo lahko izdelovali le z MSjevim Windows Media Encoderjem, od nastavitev pa je bilo na voljo le nekaj vnaprej definiranih profilov, s tem, da so bili ti povečini namenjeni ne preveč kakovostnim pretočnim vsebinam). Gej je kodo Malega mehkega osvobodil, tako da smo lahko video stiskali brez omejitev velikosti slike in količine

Program DivX Converter, ki ga najdemo v paketu DivX Create, je obupno nadomestilo za povsem uporabni Dr. DivX, ki šestice zaenkrat ne pozna.
prenosa. Vse skupaj je zbral v standardni okenski kodek (knjižnica za kodiranje in odkodiranje večpredstavnih datotek), tako da smo lahko ASF uporabljali v vseh programih za urejanje videa, in zadevo poimenoval DivX. Seveda se je diviks kmalu prijel, a v tej različici skoraj izključno v nelegalne namene. Četrta generacija (kaj se je zgodilo z 1.x in 2.x, ne ve nihče, najbrž niti Jerome sam ne) je bila popravljanje starih napak, prvi legalni DivX, v katerem ni bilo več sledi zaporedij bitov iz Redmonda. V peto pa se je podjetje DivX Networks, ki ga je ustanovil Jerome Rota s finančno pomočjo enako zmuzljivega Jordana Greenhalla (MP3.com), podalo na pot komercializacije z dvema različicama kodeka: navadno za predvajanje in občasno kodiranje ter plačljivo različico Pro, ki je omogočala več nastavitev in naprednejše stiskanje. Piko na i je dodal program za konvertiranje videa Dr. Divx, ki ga je bilo takisto treba dokupiti.

Šestica ohranja približno enako shemo. V osnovnem paketu DivX Play dobimo predvajalnik in osnovno različico kodeka, medtem ko se plačljivi paket imenuje DivX Create. V njem zraven predvajalnika dobimo profesionalno različico kodeka in preprost program za konvertiranje DivX Converter.

Nova različica DivX Playerja je napisana čisto nanovo. Pohvali se s uporabnikom bolj prijaznim vmesnikom in polno podporo vsem dobrotam, ki jih šestica prinaša.

DivX 6.0 objavljeno: Joker 144
julij 2005