Revija Joker - Photoshop CS2

ČLANKI
stranka » članki » programje » Photoshop CS2
...
LordShop in PhotoFebo se imata zelo rada že več kot ducat let. Na žalost ob deveti izdaji šampanjec ni tekel v potokih.

Profesionalci ponavadi ne planejo za novimi različicami programov. Bodisi jim je spisek novitet preuboren oziroma nevreden stroška nadgradnje, bodisi jim obstoječa inačica zadovoljivo rabi in raje ne tvegajo morebitnih sprememb na slabše ali nezdružljivosti v delovnem procesu. Grafični studiji, v katerih še vedno zadovoljivo gonijo Photoshop 7, Quark 4 in Illustrator 9, niso nobena izjema. Creative Suite 2, kot se nova izdaja Adobovega oblikovalskega paketa imenuje, prav tako ne bo spodbudil množičnega nadgrajevanja, saj je pridobitev premalo, nemara celo najmanj doslej. Je že res, da je njih spisek dolg, vendar gre povečini za manjše popravke ali za ozko usmerjene operacije, ki bodo prav prišle le redkim. Največja skupna novost kompilacije je Adobe Bridge, pregledovalnik in organizator multimedijskih dokumentov. Gre za osamosvojitev in dodelavo poprejšnjega Photoshopovega polovičarskega File Browserja. Adobovo Mostišče zdaj poženemo ločeno in spominja na ACDSee. Datoteke pregledujemo na vrsto načinov (majhne ikonice, večje ikone, filmski trak ...), jih organiziramo, rangiramo, dodajamo opombe oziroma metapodatke ... Med gledljive filete ne sodijo le bitne slike, marveč vsi grafični izdelki, od vektorskih EPSjev prek InDesignovih dokumentov do PDFjev. Slednje je mogoče pregledovati po straneh, kar pa začuda ne velja za InDesignove projekte, od katerih vidimo le prvo stran. Prek Čuprije lahko opravljamo tudi določene pretvorbe in dostopamo do Adobove galerije z 230 tisoč kupljivimi fotografijami. Ali se bo Bridge prijel, bo pokazal čas.

InDesign v verziji 4 razen Object Styles ni pridobil nič pretresljivega.

Illustrator CS 2 (12), izdelovalnik vektorskih grafik, ima poleg vrste malenkostnih izboljšav (po novem lahko na primer dodamo rob objektu navzven, navznoter ali poravnano - hura) izboljšano vektoriziranje rastrskih slik (Live Trace) in barvanje objektnih delov, presečišč, ki jih označujejo drugi liki ali črte (Live Paint). Vidi sliko goraj. Še vedno ne omogoča večstranskih dokumentov in predogleda tipografije. InDesign CS 2 (4), program za prelom strani, je pridobil par redakcijskih orodij in koristne nastavitve stilov za objekte. GoLive CS 2 (8), sestavljalnik spletnih strani, je prav tako doživel bolj kozmetične spremembe. Poleg boljše povezljivosti z InDesignom, ki omogoča hitrejše spreminjanje dokumentov za tisk v internetno obliko, je predvsem izpopolnjeno rokovanje z mobilnimi vsebinami. Adobov nakup Macromedie se v tej verziji še ne pozna.

Primera Illustratorjevih novosti. Zgoraj Live Paint, ki dinamično barva preseke likov, spodaj Live Trace, občasno uporabna vektorizacija bitnih slik.

Photoshop CS2 objavljeno: Joker 143
junij 2005

poglavja članka:

Uvod

Fotodelavnica 9