Revija Joker - Windows 10 - čisti desetki naproti

ČLANKI
stranka » članki » programje » Windows 10 - čisti desetki naproti
...
Okna 10 so Microsoftov drugi poskus stvaritve operacijskega sistema za moderno mobilniško dobo. Aggressorju so občutno bolj všeč od osmice!

Microsoft ima navado s približno vsako drugo inačico Oken usekati mimo. Windows 95, ME, Vista, os­mica ... Običajno lahko krivdo za to naprtimo preveč optimistič­ne­mu eksperimentiranju ali poskusom uporabnika prepričati v kaj novega. Pri Win 8 je šlo za slednje, kajti inženirji so bili mnenja, da je era tablic in dotikanja zaslona zveličavna. Zato od vseh nas terja, da moramo tudi na namiznih PCjih buljiti v velike ikone 'modernega' dotikabilnega vmesnika Metro, ker da je tik za ovinkom krasni novi svet hibridnega hardvera. A ni bilo ravno tako in odziv uporabnikov je zasnovi pokazal sredinca, kar je povzročilo več ro­­šad na vrhu podjetja. Poslovila sta se glavni razvojnik Steven Sinofsky in seveda šefe Steve Ballmer. 
Prevetreno moštvo ima več posluha za odjemalce in zares - če so dajala Okna 8 vtis, da želijo tebe prisiliti v spreminjanje navad, imaš pri desetki nasproten občutek, da se želijo ona prilagoditi tebi. Do dneva izida na 29. julij je še prav malo časa, zato ka­že razgrniti izkušnje s preizkusnimi različicami in povedati, kakšne sorte sistem je Windows 10 v praksi.

Novi Start je videzno dokaj privlačen. Microsoft želi z njegovimi živimi ikonami zamenjati widgete, za kar pa zdaleč niso dovolj prilagodljive. Desno so v Action Centru zgoraj opomniki in spodaj ukazne bližnjice.

Na uslugo
Prva in ključna novost v duhu nove usmeritve je samodejna prilagoditev vmesniške oblike. Tudi desetka pozna klasično namizje, katerega smo vajeni od prazgodovine, in modernega za naprave s čohanjem zaslona. A te ne sili v rabo obojega hkrati. Ob inštalaciji in pozneje je moč nastaviti, kaj želimo videti, predvsem pa se zna sistem glede na razpolož­ljivi režim rabe prilagoditi. Če imaš na hibridni napravi pritrjeno tipkovnico, bo stekel stari način, ko pa jo snameš, Okna preskočijo v modernega. Pretik je moč sprožiti še ročno. Čemu ni tako deloval že predhodnik, bo večna uganka.
'Žive', animirane ploščice s hitrim slikovnim prikazom vsebine aplikacije se sicer na desktop PCju niso poslovile. Tam je namreč moderni vmesnik skr­čen v novi meni Start, ki je tako sedaj kompakten združek neslavnega Metra in od prej poznanega osnovnega izbirnika. Sestavljen je torej iz ikon oziroma seznama vseh nameščenih programov. Po želji je moč ploš­čice v celoti odstraniti in tako dobiti povsem starošolsko podobo. Mislim si, da se bo ve­či­na odločila za to opcijo, kajti blazne uporabnosti ani­miranih kvad­ratkov v njegovem okviru nisem ugotovil. Poleg najdeš še polje iskalnika, ki je tako kot v prejšnjih izvedenkah Oken v spodnjem levem kotu, kar je slabša pozicija od Applovega desnega zgornjega.
Nemara še bolj kot videzen je važen premik k funkcionalni enovitosti. Aplikacije desetih Oken niso več tako očitno razdeljene na stare in moderne nucnike, ki so se ti kot tablično programje razkomotili prek vsega zaslona in te spotikali s svojo okornostjo. V desetki vsi programmi delujejo tako v starem kot tabličnem načinu. V prvem dobijo poznano podobo okna z iksom v kotu, da jih je moč poljubno prerazporejati in jih uporabljati več hkrati, eno ob drugi. V tabličnem modusu pa preprosto izgubijo rob in občasno dobijo večje nadzorne površine za prstno upravljanje. Sveta preproščina. Nekaj dvojnosti iz osmice je ostalo, denimo v okolju za nastavitve. To še vedno pozna moderen center z vsakodnev­nimi parametri in klasično nadzorno ploščo za naprednejše reči. A takšna razdelitev ni napačna, saj se večina običajnih uporabnikov v glavnem mat­ra z iskanjem brezžične povezave v oštariji.

Aero Snap je poravnava okna na polovico, pri čemer se na drugi strani samodejno pokažejo vsi odprti programi. Zaenkrat pozna načina levo-desno in 2×2, medtem ko se zgoraj-spodaj morda vrne v prihodnje.

Opomnik na resno delo
Uporabnosti z mobilij je moč občutiti še v tako imenovanem Action Centru. Gre za razdelek ob desnem robu, kamor se stekajo opomniki (notifications) iz naloženih aplikacij. Če si na Fejsič naložila fejst fotko v kopalkah, iz desnega kota skačejo komentarji v stilu “Slatka mala, puno si mi draga.” Koledar te opominja na sestanke, Twitter čivka ... Macov OS X to pozna že nekaj verzij. Od Appla si je Microsoft sposodil tudi Task View, prikaz odprtih aplikacij, če stisneš okenski knof plus tabulatorko. Posebej zanimiva za naprednejše nucarje je opcija za rojevanje novih virtualnih namizij! Vanje odložiš istovrstna okna, ali skriješ kratkočasne vsebine za primer, ko šef prikoraka mimo mize. Zdaj linuksaši ne bodo več mogli zafrkavati oknarjev zaradi njihovega manka.
Naslednja udarna moderna stvar je sam iskalnik. Gre kar za Halovo Cortano, ki se hoče pogovarjati s teboj - če si Američan. Takrat iskalniško polje dobi podobo, slično Siri, in modro ženšče sprejema glasovne ukaze ter samodejno svetuje pri iskanju, tako na lokalni mašini kot v spletu. Če se ti ne ljubi uk­varjati z regijskimi nastavitvami, si v Podalpju ta hip še omejen na običajno obliko iskalnika. Microsoft upa, da se bo z analizo jezikov v oblaku babše slejkoprej znalo sporazumevati z vsem svetom. Datuma njenega 'Dober dana' še nimamo. Mimogrede, iskalnik privzeto išče po vsej mašini, ne kot os­mi­čin, kjer včasih nisi natanko vedel, kje sploh brska, in zna brezšivno gledati na splet.
Novi OS dobro rabi power userjem z velikimi zasloni. Ker ni več ločitve na klasično in Metro okolje, se je razdeljevanje prostora iz osmice poslovilo. Toda na­mesto tega je tu Aero Snap, samodejno lepljenje odprtih oken po polovicah ali četrtinah. Upati gre, da bo Microsoft ta vidik še razvil. Ostala orodja, od Task Managerja dalje, so prenesena iz predhodnika, kar je v redu, ker so bila njegova svetla točka. Prav tako je desetka uren operacijski sistem z bliskovitim zagonom. Odzivnost in močna sistemska orodja so poglavitna prednost pred preverjeno sedmico za tiste, ki PC uporabljajo kot delovno postajo. Oni, ki v glavnem sukajo filme in brskajo po spletu, bodo svežino bolj ob­čutili skozi opisano povezanost s socialnimi om­rež­ji in prijaznostjo premičnim napravam. Kot predhodnik je tudi desetica omrežno orien­tirana - vanjo se vpišeš z Microsoftovim računom in iz oblaka OneDrive potegneš nastavitve namizij.

Muhavost vgrajene trgovine me je pošteno žulila. Njena ponudba se močno spreminja glede na lokacijske in jezikovne nastavitve, detajli pa spet niso nikjer razloženi. Ker je bera uporabnosti iz škatle pičla, bodo Okna 10 dokaj verjetno živela ali krepnila na dobri štacuni. Microsoft mora res zavihati rokave.

Eden, da vlada vsem
Microsoft se pri univerzalnosti appov ni ustavil pri na­mizjih. Bržčas najbolj ambiciozno vodilo tehle Win­dowsov je univerzalnost ne glede na platformo! To pomeni, da bo tako na podmizni škatli kot tablici, telefonu, raspberryju pi in oblačilni elektroniki, pa xboxu one ter celo očalih hololens tekel operacijski sistem iste vrste. Posledično bo moč med inačicami v karseda veliki meri prenašati aplikacije, zato jim Microsoftovci pravijo kar Universal Apps. Gre za resno zastavljeno razvojno platformo, ki obsega moč­na orodja, tudi za lahek prenos androidnih in macovih appov na Okna. Ker je namizniška izvedenka Win 10 prva iz tega ekosistema, je prenosljivost programja še težko ocenjevati. Nekaj je moč izluščiti iz preizkusne različice telefonskih oken Windows 10 Mobile. Dejansko poganjajo Office in podobno, kar obeta, dočim morebitne tesnejše povezanosti s PC­jem, denimo s klici, še ne poznamo. Dospe septembra, xboxova verzija pa menda še pred Božičem.
Kar vidimo v tem trenutku, je obstoječa okenska trgovina za razpečevanje programja. Ta je odslej mesto tako za tablično orientirane skupke kode kot tiste za klasično namizje, saj znajo sobivati. MSjev tekmec Steamu? Morda pa. Tržnica v tem trenutku še šepa, saj se rada obesi in tečnari ob naših regijs­kih nastavitvah. Skratka, kot v osmici, hehe. Na sre­čo so vsaj privzeti appi doživeli prevetritev. Spo­m­nimo: osnovno programje v osmici, predvsem odjemalnik e-pošte in pregledovalnik slik, je bilo grozljivo neučin­kovito in okleščeno. Novi pregledovalnik je boljši in med ostalim premore omejeno maličenje fotk. A celokupno iz škatle macovo programje ostaja zmogljivejše. Iz Redmonda na to odgovarjajo, da bodo svojega nenehno posodabljali. Predvsem bodo morali pridodati sukalo DVDjev, saj se je Media Center poslovil!
Nazadnje je tu najfrišnejši Microsoftov spletni brs­kal­nik z nazivom Edge. Reč je še tako sveža, da nima še niti vseh predvidenih funkcij in je torej praktično v alfa testu. Vključki (extensions) pridejo šele avgusta, če bo vse po sreči. A že sedaj je Edge hiter in pusti zadaj vse tekmece, celo Chrome. Fejst zmog­­ljivost so hitri zaznamki spletnih strani, na katerih si lahko obkrožiš pomembnosti in sliko vržeš v svojo hrambo ali jo deliš na spletu. Zaenkrat je malček še potolčen po kolenih, toda Internet Exploder, ee, Explorer je nepreklicno rekel adijo.

Dotikabilni vmesnik, v katerega se preobrazi Start v tabličnem načinu, ima zdaj taskbar z večino funkcij ob spodnjem robu. Super je, da lahko appe zapiraš z zavihkom z zgornjega roba!

V deseto gre rado
Ker so Windows 10 za računala in hibridne naprave le kamen v večjem mozaiku, o njihovem dolgoroč­nem vplivu ne bom razglabljal. So platforma za poganjanje softvera, ta pa je dobra toliko, kolikor bo dob­ra podpora. Več pritiklin namečkoma pride šele po izidu. Med njimi orodje Windows Hello za varnej­ši vstop v sistem s skeniranjem prstnih odtisov, prepoznavo obraza in celo očesne mrežnice. Povem pa lahko, da že lep čas, niti pri sedmici, nisem bil tako pozitivno razburjen nad Microsoftovim operacijskim sistemom kot ravno pri desetici. Preizkus da slutiti prilagodljivo in zmogljivo okolje. Za povrh smo kon­č­no dočakali večno odsotne funkcije, kot so virtualna namizja, pa moderne novosti, kot so opomniki in vgrajena glasovna komunikacija. No, ko bo Cortana prišla v naše kraje, to je.
Podobno sistemu je prijaznejša kot običajno velikanova politika trženja. Imetniki sedmic in os­mic bodo namreč nadgradnjo prvo leto op­ravili brez­plačno! Tu ni skritih postavk, kajti podjet­je se za sis­tem še ne gre naročniškega modela. Preostali bodo za inačico Home pljunili 120 evrov in za Professional dvesto. Po videnem lahko rečem, da se spla­ča. Še enkrat, prihod 29. tega meseca, tudi v slovenščini.

Windows 10 - čisti desetki naproti objavljeno: Joker 264
julij 2015