Revija Joker

ČLANKI
stranka » članki » programje
Uredi seznam
Okna 10 so Microsoftov drugi poskus stvaritve operacijskega sistema za moderno mobilniško dobo. Aggressorju so občutno bolj všeč od osmice!
Ta mesec izidejo nova Okna, ki bodo poleg PCja obvladovala pre­nosne naprave in celo rodila nove razrede računalnikov. Predogledna mnenja se krešejo, zato Aggressor na podlagi svojih izkušenj razčisti dileme in razloži, kakšno je sploh poslanstvo Windows 8.
Ustvarjalni LordFebo dobi novo poglavje svojega omiljenega softvera in še njegov manjši odvrtek. Lepi, riše, briše, barva in reže kot že dolgo ne!
Windows 7 (J195)
Uradni datum izida novih Oken ostaja 22. oktober, vendar je končna raz­li­či­ca izgotovljena in skozi različne kanale, recimo študentski MSDNAA, na voljo že kar nekaj časa. Med tistimi, ki jo pridoma uporabljajo, je Luni.
Nikdar si nismo mislili, da se bo vojna brskalnikov tako razplamtela, toda zdaj jih je v boju kar peterica. Quattro poroča s frontne črte.
Windows Home Server je eden manj zna­nih Microsoftovih operacijskih siste­mov. A to ne pomeni, da je nezanimiv, prej nas­protno. Luni raz­kriva, kaj računalniško os­veš­čenemu gospodinjstvu nudi WHS. (Ujemanje kratice z našim Wamp Holding Systemom je seveda zgolj naključje.)
Nova različica temeljnega orodja je za mojstra tako veselje kot nadaljevanje omiljene igre, a lahko je tudi razočaranje. LordFebo pove svoje mnenje o prenovljeni Adobovi zbirki, katere trend se približuje EAjevim športščinam.
Prvi uradni veleskupek obližev oziroma Service Pack 1 Razgledu vdahne novega življenja. Luni znova poprime za vajeti sistema in grunta, ko­liko je dozorel v začetnem letu obstoja.
Odkar je še kot šolarček prvič slišal o brezpogoj­no stabilnih računalnikih, je imel oči na pecljih za macintoshi. Danes, ko si je zaslužil dovolj svo­jega kruha, je končno naredil drzno potezo. S koktejlom v roki in prekrižanimi nogami na mizi se iz Mac OSa smeji Retro.
V izložbi orodja delajo hrup,
mavrica pne se čez sinje nebo,
barve in svinčniki rajajo vkup,
platno prihaja, packalo se bo.

Odčepnik, volan, sablja in puška
se prašijo v kotu že štirinajst dni,
s penzlji za pasom, v žepu pa hruška,
LordFebo v novo štacuno bolšči.
Izvirni oris Viste je bil pomanjkljiv na področju meritev hitrosti in ocenjevanja strojne ter programske združljivosti. Kakopak namensko, kajti želeli smo si pridobiti dodatne izkušnje. Te so sedaj pod kapo, zato Luni strne razgledne vtise vsega JCTja.
Vista je malodane tukaj in ljudstvo kar razganja od radovednosti. Celovito oceno je nemogoče izreči ob splovitvi sistema (kamoli pred njo), zato pa oknolog Luni podaja prve vtise.
Vsakodnevno širokopipično surfanje zahteva posebno pripravo abaka in na njem naloženega programja. V nasprotnem primeru kaj hitro pride do okužb ali celo kraje podatkov. Kako in s čim se temu ogniti, razkriva doktor Lun(ovsk)i.
Yohanu sorodniki razsujejo računalo. Za kazen bodo dobili uporabniški račun z blokiranim mn3njalnikom in utripajočim namizjem.
Krivuljasto vektorski LordFebo se otroško razveseli šatulje z novo različico njemu najljubšega in najdlje spremljevalnega programa.
DivX 6.0 (J144)
Kodek DivX, dete spotakljivega porekla, se razvija dalje. Nedavno je podjetje DivX Networks, ki dandanes dotičnika trži, obelodanili že šesto generacijo kodeka za stiskanje videa. Snail na njem pusti mastne sledove.
LordShop in PhotoFebo se imata zelo rada že več kot ducat let. Na žalost ob deveti izdaji šampanjec ni tekel v potokih.
Z mogočnim Microsoftom v zaledju se je končno pričelo vseračunalniško romanje k sveti 64-bitnosti. Luni preveri, če je to razlog za veselje.
Luni iz varnega zavetja svojega naslanjača navdušeno bulji DVDje, posluša glasbo, brska po spletnih trgovinah in se pogovarja s preostalimi Kremastimi.
Poskočna Encarta in častitljiva mamka Britannica ostajata standardno odlagališče vsega znanja in modrosti. Zaenkrat še prav živahno brcata, ugotavlja Tuco.
išči:

(Palčki iščejo le štiri- ali veččrkovne zasnove.)

rubrika:

TEKOČA ŠTEVILKA

november 2017
Oznanila: BlizzCon, zgodbi iz kock, Tamagočiji ..., vedež: sevanje, Made in China, anali: kinect, igrovje: Gran Turismo Sports, Super Mario Odyssey, South Park: Fractured But Whole, Call of Duty WW2, Ys VIII, Guardians of the Galaxy, Rock of Ages 2 ..., testisi: nokia 8 in iphone X, slikosuk: Thor, Star Trek Discovery, aktualne nizike ..., črkožer: prepovedane knjige ...

Rubrike člankov