Revija Joker - Trio guglfonov

ČLANKI
stranka » članki » mobidik » Trio guglfonov
...
Mnogokdo se komaj sedaj odloča, da bo stari otipkovničeni mobilnik zamenjal za so­dobni gizmo z velikim zaslonom. Takemu se bo z nakupom odprl nov svet mož­nosti, saj bo dotlejšnje ozkonamensko orodje postalo vsemogočna naprava, tako koristna kot zabavna. Žuljavoprsti LordFebo popametuje o najnovejši ponudbi androidov.

Že res, da znajo zaganjati špile, kazati fotke, pregledovati pošto in spreminjati stanja na Fejsiču tudi stari modeli na gumbe. A tam je šlo bolj za zasilne možnosti, na modernih dotikabilnežih pa je to po­čet­je privzeto in izkušnja neokrnjena. Nadalje so gledanje vsesortnih vsebin in široka ter ergonomična raba spleta komaj začetek. Vsaka telefonična platfor­ma je podprta s štacunskim servisom, kar pomeni neskončne police dodatkov, programov in iger, ki iz ploščice naredijo neverjeten švicarski nož z neš­te­to variantami uporabe. Kdo bi si mislil, da ti lahko te­lefon odkriva žice v stenah, da veš, kam vrtati, sporoča lokacijo tvojih prijateljev in ti pove, kje v tvoji bližini je še kaj odprtega. Pa da ga moreš uporab­­­­ljati namesto koncertnega vži­gal­nika, za vaservago, pokazatelj srčnega utripa, menstrualni koledarček, sonični merilnik razdalje, TV-daljinec, bralnik črtnih kod ali otroško pobarvanko. Misel 'jaz vsega tega itak ne nucam' je napačna. Ko imaš, uporabljaš.
Ti telefoni, katerim se še vedno pripenja nesmiselni pridevnik 'pametni', imajo tudi slabe plati, o katerih sem že večkrat pisal. Ena od njih je vmesnik, ki zahteva nekaj privajanja in ki osnovne operacije, torej klicanje, javljanje ter esemesanje, naredi bolj nerodne. Veliko je motenja, z eno roko ali v rokavicah jih ni moč uporabljati in kar naprej jih je treba brisati, zakajti mastni odtisi parkljev in uhljev ter puder na zas­lonu so zares neprivlačni. Širina možnosti zna lastnika narediti manj socialnega, saj celo v gostilni neprestano bolšči vanj. Precej naraste pretok podatkov, kar utegne ob nepazljivosti botrovati višjemu računu, posebej v tujini (vsekakor velja ob lastništvu take naprave imeti naročniški paket z zakupljenimi podatki). A na vse minuse se navadiš in pridobit­ve jih odtehtajo. Če jih koristiš, se razume.

Trio guglfonov objavljeno: Joker 216
julij 2011