Revija Joker - Prihaja NFC: fočkanje z mobilnikom

ČLANKI
stranka » članki » mobidik » Prihaja NFC: fočkanje z mobilnikom
...
Vse večkrat se v specifikacijah mobilnikov pojavlja kratica NFC. Na slovenskih tleh ta tehnologija oziroma standard, ki so ga leta 2004 dorekli Nokia, Sony in Philips, še nima veljave. Temu primerno je nepoznana. A za postavko se skriva veliko vsakdanjih uporabnosti, ki bodo žepno ploščico kmalu naredile še bolj vse­­mogočno. LordFebo jasnovidno razloži, kaj te tri črke pomenijo in kaj prinašajo.

Bolj osveščeni vedo, da NFC pomeni Near Field Communication in da je to tehnologija, s katero se pofočkaš ali identificiraš zgolj s približanjem telefona. Čeprav se kratica najbolj pogosto omenja v navezi s plačevanjem, je korist mnogo širša. Kaj vse je moč početi, pove dejstvo, da bolj primitivne oblike NFCja nucamo že dlje časa. Tehnikalija namreč temelji na uveljavljeni radijski prepoznavnosti, bolj znani pod kratico RFID - Radio-Frequency Identification. Gre za enostavno navezo čipa in elektromagnetnega navitja, ki v osnovi niti ne potrebuje napajanja. Elektrone za posredovanje informacij mu da magnetno polje, ki ga ustvari aktivni oddajnik oziroma bralnik, in tok je dovolj močan, da zadevica ume s šibko jakostjo oddati nekaj malega podatkov.
Ljubljanska avtobusna vozovnica Urbana je, posplo­šeno rečeno, neke vrste NFC. Enako kartice, ki od­­pirajo duri v poslovnih objektih. Ter tiste, s katerimi se zaposleni 'štempljajo'. NFC je tudi v nekaterih ig­ra­čah, od katerih mi na pamet padejo pred časom opi­sane figurice Skylanders. Na sličen princip je delo­valo cestninjenje ABC, z dotičnimi čipi opremljajo rejno živino in divje živali, tako so zapisani podatki v biometričnih potnih listih in še bi lahko našteval. Če­prav je patent RFID iz leta 1983, so prve poskuse nenapajanih navitij, ki so oživela ob ustreznem signalu, izdelali Sovjeti za potrebe prisluškovanja med hladno vojno. NFC je seveda bolj napreden od pasivnih tuljav. Poleg enosmernega potrjevanja oziroma identifikacije omogoča dvostransko komuniciranje med dvema aktivnima napravama in celo prenos podatkov.

Tokijska Suica in londonski Oyster, sistema mestnega prometa, že delujeta s telefonskim potrjevanjem. Prav tako je moč v nekaterih mestih na tak način najeti bicikl. Nekoč bo taka tudi Urbana!Za tanjši tošl in pofočke

Plačilne kartice bodo z uveljavitvijo NFCja postale staromodne, saj jih bo lahko v celoti nadomestil mobilnik z ustreznim softverom. Prav tako ostale kartice, torej tisti nepregledni kup trgovinskih, klubskih in ugodnostnih plastik, kakršnih ima polno denarnico vsak sodobni nakupovalec. Nova tehnikalija v eni potezi odpusti to neekološko in nepraktično navlako. Vse, kar je potrebno, je hiter prislon telefona ob bralnik. NFC-potrošništvo se tu ne ustavi, marveč zaobjame kupone, vstopnice za razstave in predstave ter vlakov­­ne, avtobusne in celo letalske vozovnice. Dobršen del tega že omogoča Google Wallet, ki hrani plačilne, članske in vstopne kartice. Veliko bank, letališč, železnic in kulturnih ustanov prav tako preizkuša svežo tehnologijo.


Google Wallet je oblačna denarnica, ki deluje tako prek PCja za spletno kupovanje kot z NFC-mobilnikom. Servis je štartal v ZDA, ob olimpijskih igrah prihaja v Veliko Britanijo, k nam pa ve bogve.

Posebno področje NFCja so tako imenovani NFC-tagi. To so prej omenjeni pasivni, nenapajani RFID-čipi v obliki majhne, nekaj deset centov vredne nalepke. Možnosti njihove rabe so brezmejne, predvsem pa jih bo zagrabila oglaševalska industrija. Filmski plakat bo recimo opremljen s tako etiketo in prislon mobilnika ob njo bo samodejno zasukal napovednik. Neka druga reklama bo odprla spletno stran ali sprožila aplikacijo. Ko boš prišel v lokal, te bo podrg mobilnika po označbi na šanku samodejno check-inal v socialno omrežje in poslal povabilo na pir. Ko boš mehkih nog odhajal, pa bo za klic taksija prav tako potreben le dotik reklamne nalepke. V muzejih bodo tagi postregli z dodatnimi informacijami o artefaktih. Na tak način boš lajkal reči in konec koncev naročal hrano z jedilnega lista robotske restavracije. Veliko naš­te­tega je že možno in sicer s črtnimi oziroma QR-kodami, vendar je kritična razlika, ali moraš telefon odkleniti, najti in zagnati program ter vzorec poskenirati ali pa z zaklenjeno napravo le tapkneš po označbi.
V reportaži s sejma CES sem recimo omenil pametne hladilnike, ki vedo, kaj hranijo, samodejno izpolnjujejo nakupovalni seznam in opozarjajo na živila pred iztekom roka trajanja. Zamisel, ki je zaenkrat bolj v idejni fazi, takisto temelji na teh nalepkah na izdelkih, dasiravno le-te ipak niso tako neznatno poceni, da bi bil lahko z njimi opremljen vsak jogurt. Bodo pa te oznake na trgovskih policah in dotik s telefonom bo razkril deklaracijo, alergene in bržda marketinške prijeme, recimo katera omaka bi najbolj pasala k ogledovanim makaronom.

Sony je nove xperie opremil z NFC-žetončki, ki jih sprogramiramo in postavimo v raz­lična okolja, telefon pa se ob dotiku ustrezno prenastavi. V spalnici denimo izklopi zvonjenje in naštima budilko.

Rabnost NFCja se s tem še ne izčrpa. Kakor plačilne in transportne bo mobilnik zamenjal tudi kartice za odpiranje vrat in ramp ter tiste za preverjanje prisotnosti. Nadalje si lahko z ustreznimi tagi olajšamo nastavljanje telefona za določena okolja. Nalepka v avto­mobilu recimo samodejno preklopi telefon v naviga­cijski način in aktivira modrozobe slušalke. In nenazadnje je NFC namenjen prenašanju podatkov med mobilniki, kar v praksi že deluje in se imenuje Android Beam. Gledaš YouTube ali si v adresarju ali ig­raš igro, nakar potrkaš po prijateljevem aparatu in na njem se bo samodejno pojavil video ali kontakt ali po­vezava do igre. Galaxy S3 je to lastnost dodatno nadgradil v prenos večjih datotek, pri čemer NFC deluje kot prožilnik prenašalnega protokola wi-fi direct. Oba načina delujeta, a okorno in nezanesljivo.

Takole so videti NFC-tagi, nalepke s pasivno tuljavico, ki jo naelektri magnetno polje oddajnika, torej mobilnika. V njih je drobna informacija, največkrat spletna povezava ali telefonska številka. Izdelovanje teh etiket bo velik posel.Mobilnik vsemogočnik
Za NFC skrbi preprosta in cenena antena v telefonu, ki deluje na frekvenci 13,56 MHz in je neodvisna od mobilnega omrežja. Vseeno je zaenkrat ustreznih mobilnikov malo in nekateri operaterji ter banke so za premostitev uporabljali posebne SIM-kartice s čipom NFC in sp­remljevalne nalepke. Toda možnosti so bile omejene oziroma vezane na določeno storitev. Tehno­logija bo prišla v vsakdanjo rabo s sodobnimi termi­nali, kakršni so zadnji androidi in nokie, ki privzeto vklju­ču­jejo NFC. Oziroma, kot se strinja večina strokovnjakov: NFC bo resnično zaživel šele, ko ga bo požegnal Apple. To se bo zgodilo jeseni z novim iphonom. Upamo le, da si v svoji tipični maniri ne bodo izmislili podstandarda, ki bi zasenčil preostale.

Tiste kvadratno-črtne kode (RF) na oglasih se med uporabniki niso baš prijele, saj zahtevajo preveč ubadanja. NFC-tagi bodo to poenostavili, saj zahtevajo le približanje mobilnika, nič drugega.

Se pa pri NFCju postavlja v ospredje vprašanje varnosti, saj so nekateri mnenja, da zanjo ni dobro poskr­bljeno. Enostavno je recimo izdelati motilnik sig­na­lov, pa tudi prestreznik. Z dovolj močno anteno se da namreč učinkovitost od nekaj centimetrov razdalje povečati na precej več. Navsezadnje je dovolj, da se nekdo v gneči prisloni obte, in že se bo sprožila NFC-komunikacija. So varnostni protokoli zadostni, da ne boš v hipu ob last­no identiteto? In kolikšna je verjetnost, da utegneš prek RFID-nalepke na steni diskača namesto pofočkanja sprožiti kakšen spyware?
Ko bo NFC prišel v občo prakso, se bodo gotovo našli nepridipravi, ki bodo iskali vrzeli v sistemu. Vseeno pa bolj kot nezaznani vdori in prežalci z velikimi antenami skrbi možnost izgube oziroma kraje telefona. Že danes imamo v žepnem pomočniku mnogo intimnosti, še huje pa bo, ko bo mobilnik dobil kopico novih sposobnosti in bo obenem kreditna kartica, dostop do bankomata, zdravstvena izkaznica, stanovanjski ključ ter članska izkaznica za klub Leder Šerif.

Kmalu bomo za izmenjevanje podatkov trkali s telefoni. NFCjev prenos je nekaj deset kilobajtov na sekundo, kar je v redu za kratke nize ničel in enic. Pri večjih količinah pa NFC vklopi hitrejši wi-fi direct.

Prihaja NFC: fočkanje z mobilnikom objavljeno: Joker 228
julij 2012