Revija Joker - Družabno kockanje

ČLANKI
stranka » članki » namiznik » Družabno kockanje
...
Navi plahuta s prtom, zbobna druščino in svoje najljubše kocke izkusi v novi vlogi. Namizništvo jih povsem obnori: nekatere frčijo po sobi, druge pravijo zgodbe.

Lego svoje kocke že dlje časa preizkuša v družabnih igrah. Ugledali smo graditeljski Creator, pa Racers, Orient Expedition, Time Cruisers in več robe iz sveta Bionicle. Poleg tematskih izdelkov so ob strani rojile poustvaritve klasičnih namiznic. Tako so luč sveta ugledale legoidne igralne karte, kompleti za križce in krožce, človek ne jezi se, več različic šaha in še kaj. Trenutno je na voljo tudi komplet devetih ponarodelih špilčkov za na pot. Zamislili so si ga kot kombinacijo prozorne igralne plošče, ki jo povezneš na različne lepenkaste podlage.

Kdor legice tudi sicer ceni, bo družabne špile zgrabil z vsemi štirimi, saj so zasnovani res privlačno. Ob tem je olajšanje, da je vsebine v večini primerov dovolj tudi za dorasle interesente.

A kakor imajo kockave igre desetletno tradicijo, niso pretirano znane in razširjene. Prodaja se po običajnih trgovinah ni razpasla, saj jih je Lego ponujal v manj­šem obsegu in jih tržil predvsem v svojih butikih ter na spletu. Prav tako so na cedilu ostale države tretjega sveta, kamor še vedno spada naša Koklja. Se je pa letošnjo jesen stanje na področju namiznega kockanja spremenilo, saj so družabne igre po mizi udarile veliko odločneje in bolj organizirano. Na police izbranih evropskih držav je uletela čisto nova serija desetih namiznic. Ker Danci odzive trga še tipajo, so za pilotsko območje izbrali germanske dežele, ki namizne igre že tradicionalno bolj požegnajo. Poleg Združenih držav pa se nameravajo v prihodnosti lotiti še ostale Evrope. Na to med drugim kažejo navodila, ki so poleg angleščine in nemščine še v italijanščini ter francoščini. Slovenije v izboru ni, a to ne pomeni, da se iger pri nas ne dobi. Čeprav stanje na področju uvoznikov Lega za Podalpje niha, se zanesenjaki ne pustijo motiti in so poskrbeli celo za prevode pravil. Pokukati velja v spletni trgovini Sonček.si in Kocke­shop.si. Hkrati je v delu spletišče Legokocke.com, za katerim stoji Luka 'Jediboy' Klobučar, ki poganja tudi trgovino v okviru tržnice Bricklink.
Legove namizne igre so različnih velikosti, cene segajo od 10 do 35 evrov. Vsaka je samostojen, zaokrožen izdelek, običajno namenjen dvema do štirim igralcem. Tematike so raznolike - vesoljska, dirkaška, gusarska, viteška in celo egipčanska. Začuda ni med njimi nobenega po znani licenci, tako da zaljubljenci v Star Wars in Indiana Jonesa ne bodo prišli na svoj ra­čun. Tudi Harryju Potterju je odklenkalo, saj so kompleti kock s šestim filmom poniknili. Ne glede na to si je Lego glede Lončariča privoščil kopirantsko pobalinstvo. Škatla igre Magikus bi bila le stežka bolj bradavičasta. V vsakem primeru bi mu lahko očitali povzemanje uveljavljanih idej, vendar so paketki tako pisani in zvito narejeni, da se ne moreš prav dolgo mrš­čiti.
Kar Legove igre dela tako posebne, je to, da si igralno prizorišče zgradiš sam. V škatli ga dobiš v razsutem sta­nju, nakar na podlagi načrta nastanejo labirinti, piramide, vulkani in britofi. Graditeljstvu se ne izneveri niti igralna kocka! Gre za imenitno šeststranko, ki ima na vsaki ploskvi čepkasto mesto za pritrditev ploš­či­ce. Tako je kocka spremenljiva in dogradljiva, kar ig­re s pridom izkoriščajo. Poleg tega jo je zaradi gumira­nih robov užitek metati. Češnjica na torti so še majč­kene figurice. Tu ne gre za običajne lego stričke, v katere je svet zatreskan že od sedemdesetih let dalje. Možiclji so uliti iz enega kosa in so komaj večji od noge običajnega brata, tako da bi po velikosti ustrezali legoidnemu dojenčku. Palčki se med seboj razlikujejo po barvah in potisku, da čim bolj razvnamejo strast v srcih zagretih zbiralcev. V večini iger metanje kock pove število čepkov, za katere se striceljček premakne naprej. Ne zidaš pa sam le igralnega prizorišča, marveč špili spodbujajo tudi prikrojevanje pravil, tako da je tu možnosti obilo. Res je le, da bi bile lahko knjižice s pravili obširnejše in prijazneje spisane. Tako se obnese načelo, da več glav več ve, in nič čudnega ni, da si s kakim nejasnim stavkom lep čas razbijaš glavo. Še dobro, da so postavili barvito spletišče Games.lego.co.uk, kjer je najti luštne predstavitvene filmčke s primeri uporabe.

Igralna kocka je vrhunsko zamišljena in izvedena. Za lažje premeščanje ploščic je vsaki priložen francoski ključek.

Družabno kockanje objavljeno: Joker 196
november 2009