Revija Joker - Jubilego

ČLANKI
stranka » članki » namiznik » Jubilego
...
Legendarna kocka praznuje! Petdeset let je namreč minilo, odkar je Godtfred Kristiansen patentiral zidak, kakršnega poznamo danes. Navi se ozre na svojo zbirko in se pokloni fenomenu, zaradi katerega ima komaj še kaj prostora v omarah.

LordFebo je Legovo zgodovino predstavil v Jokerju 158, ko smo izvedli pohod na nemški Legoland. Branje ni le priporočljivo, ampak obvezno! Tu uvodoma podajam le kratek historični oris.
Danska zgodba se ni začela s plastiko, ampak z mizarjem Olejem Kirkom Kristiansenom, ki je med vojnama izdeloval lesene igrače. Prve kocke iz umetne mase so ulili leta 1949, vendar je bila sodobna oblika rojena šele januarja 1958, ko je za krmilo poprijel mizarjev sin Godtfred. Poprej so bile opekice namreč votle, novi notranji valjčki pa so jim dali potrebno trd­nost in hkrati omogočili neverjetno svobodo pri sklapljanju. Še pet let je minilo, da so celulozni acetat nadomestili z mnogo kvalitetnejšo plastiko ABS, iz katere gradnike še vedno ulivajo. Oblika osnovnih kock je torej že petdeset let nespremenjena, kar je orenk do­sežek. Lego je obletnico obeležil z izdajo nekaj posebnih, jubilejnih kompletov. Taka sta bajsasti Town Plan kot rekostrukcija starega mestnega seta in škatla osnovnih zidakov s serijsko številko 5522, ki iz na­ših trgovin ni izostala. Oba vsebujeta priložnostne zlate kocke. Nekaj tosortnih obeskov za ključe bomo po­delili tudi v mini kvizniku, za kar glejte okvirček.

Bi radi v živo videli, kako iz granulata nastajajo kocke? Lego za 1300 evrov nudi tridnevni obisk tovarne, Olejeve rojstne hiše in zakulisja Legolanda.

Še bolj kul je Legovo sodelovanje z nemško založbo Fantasia Verlag. Rezultat je namreč bukvica Lego Co­llector, popis vseh kdajkoli izdanih kompletov. Tako praznične kocke kot katalog smo si kot pravi legoljubi seveda pridobili. A ker teh dobrot ni najti v obi­čajnih štacunah, smo uč vrgli na še ostalo ekskluzivno ponudbo, ki je običajnim smrtnikom skrita. Lego­va spletna prodajalna je namreč zakladnica izjemnih, nikjer drugje videnih reči. Edina težava: v Slovenijo ne pošilja. A prave ljubitelje je težko ustaviti, ko spoznajo, kaj zamujajo!

Shema iz leta 1958. A ker so patenti potekli, čepki in valjčki niso več izključno Legova domena. Zdaj jih lahko proizvaja vsak.

Jubilego objavljeno: Joker 181
avgust 2008