Revija Joker - Človeška drame

ČLANKI
stranka » članki » namiznik » Človeška drame
...
Pravijo, da je življenje tako kot igra. Kako pa je, ko je igra taka kot življenje, zato jo dobiš z okovanim gojzarjem v zobe, ko ležiš na tleh in potrebuješ pomoč? To oriše v Monopolyju obubožani Sneti.

V trenutku neizmernega navdiha bi lahko rekel, da so najbolj priljubljene družabne igre poenostavljen, v zlahka upravljivo obliko zdruznjen odraz resničnosti. Denimo šah, ki je vojskovodenje v malem. Magic: The Gardening, ki v peskovniku testira sposobnosti načrtovanja, blefiranja in majzanja. Ali strip poker, ki v prepišen jerbas, v katerega je mogoče po mili volji kukati, zadega doldajanje in zmožnost nošnje trojnega spodnjega perila, petih puloverjev, bunde ter raznolikega naglavnega okrasja v svrho čimdaljšega vztrajanja v partiji. In potem - potem je tu monopoli. Upoštevajoč realnost, v kateri je evro mnogokdaj, če ne kar zmerom vreden največ, in Timotejevo reklo iz Nove zaveze, ki pravi, da v ljubezni do denarja korenini vse zlo, je Monopoly prečiščena esenca obstoja sodobnega človeka, povezana z naravnim bojem za preživetje. Vse je podrejeno temu, da si lastiš - in temu, da vsem drugim zmanjka, da odmrejo kot odojki na kmečki veselici, kot prihranki, ko nabavljaš stanovanje, kot močna volja v peklenščkovem kotlu, kot ... Dojeli ste. Pač veljaš, kolikor imaš. Večina dandanašnježev bi se morala v tej igri počutiti kot doma.

Naivni špilavci imajo vidna oba kremplja, medtem ko d sniki uanz v dlani pod mizo skrivajo helebardo, bokal kisline in plamenometalec.

Človeška drame objavljeno: Joker 140
marec 2005