Revija Joker - Najsamotnejši otok

ČLANKI
stranka » članki » namiznik » Najsamotnejši otok
...
StricBedanc skuša naseliti sloveči Catanski otok v digitalnem svetu, a na krožnik namesto okusne bravine dobi zažgano opeko, ob kateri si skrha zobe.

V ušesih še vedno odzvanja pljuskanje valov. Ko izpljuneš tobak, ki si ga žvečil, ti iz skorbutno razrahljanih dlesni poleti kočnik. Toda muk na odprtem morju je konec. Po dolgi plovbi si prispel na otok, primeren za sejanje pšenice, rejo ovac, sečnjo lesa, kopanje rude in peko gline. Ravno tuhtaš, iz katere od naštetih surovin bi bilo najlaže destilirati alkohol, ko veter na otok zanese še tri druge ladje. Začne se dirka za prevlado nad ozemljem, med katero moraš izbrati pravšnjo mero trgovanja z drugimi poseljevalci in egoističnega drvenja končnim ciljem naproti. Če ti vsaj tisti ropar ne bi vsake noči iz oborov kradel ovac ...

Partija Catana traja okrog tričetrt ure, za prevlado nad otokom pa se lahko spoprimejo trije oziroma štirje igralci. Sestavljiva ploš­­­ča poskrbi za raznolikost, dočim je glav­na draž špila trgovalsko (ne)sodelo­vanje, pospremljeno z zvrhano mero kibiciranja.

Naseljenci otoka Catan, idejno dete plodovitega ust­var­jalca namiznic Klausa Teuberja, o katerih smo podrobno pisali ob deseti obletnici splovitve (id na stranki 1898), so na prelomu tisočletja završali čez meje rodne Germanije in vsemu svetu predstavili nemški tip namiznih iger. Zaradi nezakompliciranosti in ravno pravšnje mešanice strategije ter sreče, ki pri kockah občasno pomaga taktično ne najbolj veščim igralcem, se je Catan priljubil tako mladim kot odraslim. Prodani izvodi igre gredo v desetine milijonov in dobila je kup dodatkov ter štiri polnokrvne razširitve: Mornarji, Mesta in vitezi, Trgovci in barbari ter povsem sveži Raziskovalci in pirati. Nadalje je zaživela kot igra s kockami in dve s kartami, nadela si je licenčno podobo Zvezdnih stez ter se odvrtela v otroš­ke različice in potikanje po Evropi oziroma Združenih državah. Katanci so digitalno prišli že na MSN Games in Xbox Live Arcade (id na stranki 4158), na konzole, telefone, tablice in celo na kindle.

V zvezdnostezni ediciji namesto roparja krade klingonska ladja, na planetih pa pridobivaš dilitij, tritan, kisik, hrano in vodo. Igralno mehaniko nadgradijo podporne kartice z znanimi liki iz serije, ki ti prinašajo posebne ugodnosti.

Najsamotnejši otok objavljeno: Joker 245
december 2013