Revija Joker - Ko drkalica smrt stori

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Ko drkalica smrt stori
...
Bil je neprijeten občutek, podoben tistemu praz­no­želodčnemu, ko ugotoviš, da so ti vlomili v avto. Še malo prej je playstation 3 deloval kot urica, nakar je iznenada žalostno pisknil in se ugasnil. S tem je sledil xboxu 360, ki je umrl leto poprej. Njun lastnik Sneti potoči solzico na rovaš obtelevizorskih naprav, ki niso prav nič imune na crkot.

S svojimi elektronskimi onegaji ravnam lepo. Gnezdijo v nestresnem okolju, kjer jih zgolj z razdalje spoštljivo ogledujejo tako obiskovalci kot otroci, in redno izvajam specialske akcije proti zlobnemu prahu. Nečemu pa se moje konzole ne mo­rejo ogniti: rednemu delovanju. Morda je že to krivo, da sem v šestih letih, kolikor traja aktualna ge­neracija konzol, imel že štiri xboxe 360 in dva playstationa 3. Pri meni kot profesionalnem muči­telju iger je pač tako, da onegaji šibajo po osem ur dnevno, v petek in svetek. Če je to ultimativni jokerijanski stresni test, ga je prestal samo wii. 
Nenaključno, kajti Nintendova rezina je najšibkejša med novodobno trojico. PS3 in X360 sta bolj zakomplicirana, z drobovjem, ki se neprimerno bolj segreva. To zahteva učinkovitejše odvajanje toplote in botruje večji nevarnosti, da pride do odpovedi. Prav tako wii nima trdega diska ali sodobnega ploščkovnega pogona, kakršen je blu-ray v PS3. S tem je podoben starejšim napravam.

Rdeči obroč smrti je za xboxaša slaba novica, res pa je, da ga garancija pokriva. Kako bo prodajalec postopal – bo konzolo poslal na servis ali ti takoj dal novo –, je odvisno od njegove politike. Svoj­čas niso delali težav, a recesija udarja povsod.

Glede slednjih se sicer dobro slišijo nostalgične pripombe, češ, da so bile izvrstno narejene, dandanes pa elektroniko brezbrižno mečejo vkup leni Kitajčki. Moj argument za to je, da mi je do aktualne generacije konzol v vsej karieri odpovedal le dreamcast, medtem ko NES, mega drive, N64, PS1, PS2, gamecube in ostale starine delujejo brez dežav. A kleč je drugje: v tem, da so starejše naprave preprostejše in zato same po sebi manj nagnjene k okvaram. Reža za modul ima manj gibljivih delov kot ploščkovni pogon in naphanost škatel je neprimerljiva. Se spomnim, kako se mi je fotr v devetdesetih spotaknil ob kable, ki so vodili od joypada do SNESa, in je zadeva treščila na parket z metra in pol višine. Še danes dela. Če bi se isto pripetilo novejšim konzolam, bi kosce pobiral s travnika za hišo.
A ni jih treba metati po tleh, saj znajo podleči same od sebe, čeprav z njimi ne počneš nič takega. In tedaj imaš prav, če si hud. Crkot je crkot, čeprav se pripeti v garancijskem roku in iz pogojno razumljivih razlogov. Pusti te na suhem s trdim ... joystickom, ko ne mo­reš nadaljevati s favoritno igro in si bržda ob vse podatke na trdem disku. Občutek je še bolj zoprn, ker so se sodobne konzole prelevile v središča dnevnih sob. V njih hranimo tako osebne slike kot niti do Facebooka in račune v spletnih trgovinah, ki so povezani z našimi kreditnimi karticami. Ne gre biti presenečen, ko ihtava gmajna ob odpovedi rejđa po forumih in proizvajalcem napoveduje odstranitev praš­ni­kov brez narkoze. Navsezadnje se mora tudi odločiti, ali bo rihtala staro konzolo ali kupila novo, kar pomeni velik st­ro­šek, oziroma rabljeno, kjer ne veš, kaj se je z njo dogajalo.

Če je naprava (na sliki je X360) v garanciji, se ji boš z odpiranjem odpovedal, zato najprej preveri, ali ti je že potekla. Razdreti naprave ni težava, če si opremljen s poštenim setom izvijačev in si z njimi ročen. Natančna navodila takoj najde Google.

Ko drkalica smrt stori objavljeno: Joker 229
avgust 2012