Revija Joker - Konec obdobja

ČLANKI
...
Sneti pomni leto 2006, ko je na plastični kitarici prvič zažagal Smoke on the Water v Guitar Heru na PS2. Tedaj je bilo to nekaj frišnega in zakonodajnega. Zdaj je navdu­šenje nad novimi glasbenščinami neprimerno manjše.

Za to so si založniki krivi sami, saj so iz ideje izcuzali zadnjo kapljo žmohta. Pred petimi leti je bila zamisel sveža, čeprav je koreninila v prejšnjih igrah razvijalca Harmonix, kot sta bili Amplitude ter Frequency. Šlo je za to, da si s stiskanjem gumbov ponavljal vzorce na zaslonu, s čimer si poustvarjal muziko.
Toda! Prvič, ta muzika je bila ROCK, BEJBI ≥o/. In drugič, izvajal je nisi z joypadom, temveč z repliko kitare. Za tisti čas, ko si obstajal v špilu, si se prelevil v kitarista, kakršen ne bi nikoli postal, spoznal si ustroj komada in švical pri nabiranju točk na vse višjih te­­žavnostih. Jasno, ko si nehal, nisi prave lutnje znal igrati nič bolj. Toda občutek je bil sijajen in zabava na višku, sploh v družbi.

Japonci imajo majhne ... flete in se radi zbirajo v igralnicah. Te nudijo hude avtomate, med njimi muzikalične. DrumMania je štartala že leta 1999 in s slike je videti, od kod GHju in RBju vir bobnov.
 
Družabnost so naslednji Heroji in serija Rock Band pošteno navili. V novih delih smo poleg na kitaro zaigrali na plastične bobne, zapeli smo v mikrofone ter sedaj v roke dobili še posnetek klaviatur. Godba v četvoro ali celo več v eni sobi je lahko med ljubitelji glasbe nekaj najboljšega, kar lahko izkusiš izven garaž­ne­ga benda.
A hkrati je žanr goltal sam sebe. Guitar Hero ima štirinajst delov, razpasenih čez vse aktualne sisteme, Rock Band obstaja v devetih inačicah, nakar so tu lončki drugih založnikov – Sonyjev s Singstar Guitar, Activisionov z DJ Herom. Treba je prišteti nove in­štru­mente, ki zaobjemajo tako kitare in bobne kot DJjsko mizo, stotine pesmi, ki jih je moč za bakšiš potegniti iz spletnih trgovin ... Vse to pa je obešeno na eno in isto igralsko mehaniko. 
Nič čudnega, da je strankam prekipelo. GH: Warriors of Rock so v prvem tednu spravili v roke le 86.000 ljudi, dočim so Rock Banda 3 v Angliji oddali absolutno bednih 7000 izvodov. Za primerjavo: leta 2008 so v prvih petih dneh prodali 1,5 milijona GH3. Ljudje nočejo več iger z identično zasnovo in recesija ni prijazna do inštrumentalnih paketov po več sto evrov.

Na promocijskih slikah so zmeraj frajerski tipčki in stasite ženskulje. Skupaj obvladaško drgnejo plastični inštrumentarij v ravno prav spedenanih ter hkrati ravno prav uporniških gajbah.
 

Konec obdobja objavljeno: Joker 210
januar 2011