Revija Joker - Kaj ima tri uče in je brez rok?

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Kaj ima tri uče in je brez rok?
Kaj ima tri uče in je brez rok?
...
Kinect!, navdušeno zavpije Sneti. Nato skuša zatipati karkoli, s čimer bi usmerjal svoj lik na zaslonu, in pade v katatonični šok, ko ne najde niče­sar. Ah, te novotarije.

Dejstvo je, da sta xbox in xbox 360 uspela zaradi podpore predanih, hardcore igralcev. Takih, ki napravo kupijo in jo nato uporabljajo ter zanjo kupijo veliko iger. (Za xbox 360 je ta 'attach rate' poleti znašal 8,9 igre na osebo, kar je največ med konzolami doslej.) Ki osredotočenih pogledov & kamnitih čeljusti plu­ži­jo skozi spretnostno zahtevne naslove, kot so Halo, Gears of War, Ninja Gaiden, Modern Warfare, Grand Theft Auto, Forza in tako dalje.
Toda Microsoftov igralski oddelek ni bil zadovoljen s tem, da stoji na ramenih teh ljudi. Treba je bilo iti dlje, više. Delnica mora biti vredna več, v mošnjičku mora bolj žvenketati. Poleg tega je bilo treba pokriti minus, ki se vleče iz časov prve šatulje iks. Tedaj je MS v bitko s Sonyjem spumpal težke milijone, že milijarde, a nazaj dobil občutno manj cekina.

Kinectovo ime namiguje na 'kinetic' (dinamično) in 'connect' (povezati) ter je resen projekt. Od njega si Microsoft s ciljanjem na splošno populacijo obeta brizg novega življenja v X360, dokler ne pride 'xbox 720'. Primerjalno je Sonyjev move postavljen bolj k pravim igričarjem. Katera strategija je boljša, se bo pokazalo. Vsekakor pa je pri kinectu nadvse luštno, da ni treba ničesar vklapljati, menjavati baterij, polniti s štromom, odlagati v predal, vleči izpod omare in povezovati s kabli. Ko ti zapaše, da bi fitnesiral, stopiš pred TV in začneš.

Na muhi se je tako znašel nedeljski igralec. Prav ta, iz čigar globokega žepa in nekritične glave je svoje bajne prodajne številke izvlekel Nintendov wii. Oziroma špilavsko neuk - tisti, ki ob pojmih, kot so streljačina, joypad in glajenje robov gleda kot tele v nova vrata, bi pa motowiilil (se opravičujem) po dnevni sobi ter čohal navidezne kosmatince. Pri tem mu ne bi bilo treba prijemati plastike z gumbi, saj bi ukazoval z gibi, ki bi jih beležila kamerica. Pot v obljubljeno deželo pa bi mu kazali zvezdniki, kot je večni deček Steven Spielberg. Tako bi xbox 360 prodrl na trg, ki ga sicer nikdar ne bi dosegel.
Ključ do tega bajeslovnega človeka? Kinect.

Kaj ima tri uče in je brez rok? objavljeno: Joker 208
november 2010