Revija Joker - Svetloba na koncu cevi

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Svetloba na koncu cevi
...
Sneti goji teorijico, da so alieni že prispeli na Zemljo. A kakor hitro so pomolili bu­če iz plovil, so se pred njimi znašli redneckovski otroci in s plastičnimi pištolicami začeli delati PEW PPPEW KABLAAM PEWWW! Nič čudnega, da so se zelenčki spogledali in se pobrali. S takimi norci se raje ne bodo ukvarjali.

Tako krvoločen odziv, namesto da bi obis­ko­valcem iz vesolja postregli s soljenim kruhom in jim med trepljanjem po rame­nih (ali čemerkoli že) razkazali Lipico, je logičen. Interaktivna zabava namreč skrbi, da nam niti v civilizaciji ne zmanjka šmajsanja: pod navideznimi muhami v navideznih svetovih trumoma padajo živali, demoni in, šmrk, alien­č­ki. A kljub silnim grafičnim učinkom in zvoku osme stopnje po Richterjevi lestvici sodobnim nažigaškim ig­ram manjka nekaj otipljivega, saj joypad in miška ne moreta nadomestiti občutka, ko zgrabiš za res­nično orožje. Kje so hladna kovina, obračanje telesa, mi­žanje na eno oko, zadovoljstva polno vlečenje pete­lina, povratni sunek, menjava streliva?

V starih časih so bradati kavboji pištolarsko merili na Indijance, nato so se s step preselili v lunaparke, njihova najsodobnejša postojanka pa so moderne čumnate, nabite z belimi plastičnimi rečmi. A ne glede na vrsto tarče učki sledijo, prstek migota in z delno nasmejanih ustnic je čitati zversko zadovoljstvo.

Pogrešanje tega konkretnega, fizičnega strelskega za­dovoljstva je glavni razlog, da obstaja podzvrst re­še­tačin, ki se ji reče streljanke na tračnicah. Te so sa­me po sebi krepko primitivnejše celo od izdelkov, kot je Quake, kaj šele Crysis, saj v njih ne kontroliramo gibanja svojega lika. Za to skrbi špil, na nas je samo, da rešetamo. Toda bistvenega pomena je vzdušje, ki ga pričara bojnemu sredstvu podoben igralni pripomo­ček. Z njim enako kot s podganico premikamo mu­­ho po zaslonu in klatimo tarče, vendar držimo za nekaj konkretno puški podobnega in smo telesno bolj aktivni kot pri klasičnih sedeče-zapestniških dejav­nostih. Ooo-ha!

Svetloba na koncu cevi objavljeno: Joker 176
marec 2008