Revija Joker - Pingvinstation

ČLANKI
...
Da je moč na playstation 3 vreči odprtokodni operacijski sistem Linux, je znano. Raveer pove, zakaj bi človek to storil.

Taka odprtost konzole ni čudna, navsezadnje je bilo moč Linux inštalirati že na PS2 (glej Joker 157, id 3255 na stranki). Za tretjo igralno postajo se je Sony povezal s podjetjem Terra Soft Solutions in splovil distribucijo Yellow Dog Linuxa. Izbira partnerja je bila logična, saj je YDL najboljša namenska verzija Linuxa za arhitekturo powerPC, ki nastaja že od leta 1999. Sprva je bil YDL za PS3 na voljo le naročnikom, ki smo za privilegij takojšnjega dolpotega, e-poštnega naslova, strežnika za popravke in pol leta podpore odšteli 70 dolarjev. Zastonjska javna izdaja je sledila tri tedne kasneje, kar je hkrati vzorec za pojavljanje novih inačic.

Takoj se seveda zastavi vprašanje, čemu bi na PS3 sploh nameščal Linux. Playstation 3 z Yellow Dogom postane kar solidno in odzivno računalo, ki ga od prave zamenjave PCja oddaljujeta majhna količina sistemskega pomnilnika ter omejitev grafičnega čipa RSX. A ne preveč zahteven uporabnik bi na tako spremenjenem PS3 ustvaril marsikaj: pisal dokumente, brskal po internetu, bral e-pošto ... Pogojnik sem uporabil zato, ker zaradi tega resnici na ljubo nihče ne bo nalagal novega sistema. Linux na črni zvezdi je konec koncev namenjen razvijalcem in hobistom. Če te mika eksperiment, zadevo le preizkusi. Softver je zastonj, pridobil pa boš kakšno fino izkušnjo.

Škatelna različica s podporo velja 100 $, a skopuhi ti šenkajo samo nalepko psa. Brez podpore stane pol manj.

Pingvinstation objavljeno: Joker 167
junij 2007