Revija Joker - Playstation VR: ljudska izbira

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Playstation VR: ljudska izbira
...
Sneti se v navidezno resničnost potopi s Sonyjevim šlemom za PS4, ki za relativno nizko ceno obljublja nepozabna globinska doži­vet­ja v udobju dnevne sobe. Postane naprava obvezen del njegovega igralskega repertoarja ali gre za modno muho, ki ni za vsakdanjo rabo in obtiči v predalniku?

Naša industrija redno potrebuje dotok novosti. Bržda tudi zato, da stranke ne bi opazile, kako trapasto in kontraproduktivno zna biti pretiravanje z obstojem v umetnih svetovih. Kako fino je torej zanjo, da trenutno vroča beseda VR, virtual reality ali navidezna resničnost, temelji prav na tem, da se z nerealno dimenzijo spojiš z vsemi čutili. Ko si na glavo povezneš dostojno tovrstno čelado, si deležen prepričljive prevare: trirazsežne, globinske slike in obkrožajočega zvoka, beleženja premikov glave in rok, v katerih držiš namenske kontrolnike, celo prepoznavanja, kam stopaš. Takšna oprema ni več stvar znanstvene fantastike, temveč je na razpolago sleherniku. No, sleherniku z globljim žepom, kajti računalniška šlema Oculus rift in HTC vive staneta 800 evrov, nakar zanju potrebuješ PC, primeren za vojvodo. Ob tem ju pri nas ne prodajajo, niti ne pošiljajo v Slovenijo, kar okrepi izdatek in pomeni dodatne težave. Za nameček ima abak malokdo v dnevni sobi, ki je najboljši prostor za stanje, mahanje in skakanje – dejavnosti, ki so v dosti igrah ključne za VR-izkušnjo. Ni presenetljivo, da njuna prodaja ostaja v rangu nekaj sto tisoč kosov in da gre kljub medijski razvpitosti za nišna, sladokusna izdelka.

Približno enako izkušnjo za manj denarja nudi playstation VR, čelada za 500 evrov, ki jo povežeš s PS4. Strošek je lahko še stotaka nižji, če že imaš kamerico za PS4 in liziki move. Čelado pa bodo z januarjem začeli normalno prodajati v Sloveniji. Kompromisi niso prehudi in ne čudi dober promet, ki naj bi letos presegel milijon in pol kosov. Dejansko je Sonyjeva kaciga edina polnomastna VR-naprava, ki se spogleduje z mainstreamom, in največji up nadebudnega področja, da se žalostno ne sesede vase ter si zagotovi kritično maso za naslednjo generacijo. A ne prehitevajmo. Zaenkrat smo še v aktualni, ki ni vse tisto, o čemer nam bajajo tržniki … 

Playstation VR: ljudska izbira objavljeno: Joker 280
november 2016