Revija Joker - Korak v oblak

ČLANKI
Korak v oblak
...
Sneti vpogleda Sonyjevo storitev Playstation Now, ki nekaterim evropskim narodom odnedavna omogoča, da na 'igralne postaje' iz oblaka točijo igre za PS3.

Njega dni smo filme lahko gledali samo v kinu, nekoliko pozneje smo jih kupovali na VHS-kasetah in zdaj smo pristali pri pretočnem ogledu iz spletnih videotek. Netflix ali Čr­no­bradix, to je zdaj vprašanje! Isto se dogaja z igrami – spočetka smo jih kupovali in naročali na kase­tah, disketah in CDjih, nato smo požegnali digitalne nakupe brez medija in nazadnje prispeli do točke, kjer jih lahko poganjamo iz oblaka. To pome­ni, da vmesniška naprava zgolj posreduje tok videa v našo smer in povelja v drugo, izračune pa oprav­lja nevidni silicij v internetu.
Marsikateri tovrsten pretočni servis je obskuren in ameriški. Si že slišal za GameNow, LiquidSky in InstantAction? Najbrž pa si čul za najbolj znamenita, Gaikai in OnLive – ter zasledil, da sta po trušču za­četkom desetletja oba vrgla puški v koruzo. No, orožji je pobral Sony in ju vpletel v streamerski servis Playstation Now. Storitev omogoča pretočno igranje izbranih naslovov za PS3 in so jo po krstnem zagonu v Ameriki splovili še v Evropi.

Vmesnik za izbiro iger. Za razliko od PS Plusa je streamanje omogočeno le uporabniškemu računu, prijavljenemu v Now, in ne tudi vsem ostalim.

Prežarčena Ellie 
Zagonske zahteve niso visoke. PS Now deluje s playstationi 4, 3 in vito, pipica pa naj bi zmogla k tebi prenašati vsaj 5 megabitov podatkov na sekundo. Američani lahko PS Now že gonijo z novejšimi Sonyjevimi in Samsungovimi televizorji ter Sonyjevimi blu-ray predvajalniki, kar pri nas še ni omogočeno. Prav tako PS Now zazdaj ni dosegljiv s slovenskim playstationovim računom, je pa moč do njega priti z angleškim. Po zgledu Netflixa je omogočeno brezplačno preizkusno obdobje, ki traja sedem dni in terja vpis kreditne kartice. Igraš z dual shockom oziroma z vito, na kateri gumbe pod kazalcema oponaša dotikabilna ploščica. Vse se odvija na strežnikih daleč stran, kamor se shranjujejo tudi položaji.
Pri trenutno slabih dvesto naslovih seznam ni orjaški in na njem ni vseh Sonyjevih biserov, saj manjkata na primer Gran Turismo 6 in Heavy Rain. So pa iz matične malhe prisotni srhljiva filmijada Last of Us, trije Unchartedi, solidne prvoosebne rešetalke iz niza Killzone 3, superherojščina Infamous 2, plejada God of Warov, vključno s trojko in Ascensionom ... Med titulami drugih izdajateljev ni Call of Dutyjev, Battlefieldov, Grand Theft Autov, Red Dead Redemptiona, Metal Gear Solidov, Dark Souls, Skyrima ... So pa Batman: Arkham City, Farming Simulator, Darksiders 2, Mass Effect 2, pet Lego špilov, Injustice, Mirror's Edge, Borderlands 2, XCOM, vsi trije Bioshocki, pet Assassin's Creedov, Walking Dead, mnoge neodvisnice in tako dalje. Med Sonyjevimi pogodbeniki so EA, Ubisoft, 2K, Capcom, Sega, Codemasters, Square, Namco in Telltale. 

Ker je PS Now streamerski servis, je pri hitrih ig­rah zaradi zamika več težav in megljenja kot pri manj napetih. Street Fighter nalinijsko? Nak.

Daj igre takoj! 
Kakšna je torej tehnična plat in kako verna je igralna izkušnja v primerjavi s tradicionalno? Na več kot zadosti hitri spletni povezavi sem nekaj kockavosti zaznal v pisanih Lego igrah, kjer je dosti enobarvnih fleh, medtem ko sem temačni Batman: Arkham City stežka ločil od pris(o)tne inačice. Na splošno velja, da hitrejša kot je igra, več je artefaktov. Toda na splošno je vtis okej in včitavanje je dejansko bolj poskočno od fizičnega. Edina resna izvedbena žrtev je zvok, ki je pri marsikateri igri v izvirniku obkro­žajoč, PS Now pa ga zmiksa v stereo. 
Kvaliteta igranja je odvisna od narave špila. Med vnosom ukaza na joypadu in izvedbo akcije na zas­lo­nu zaradi romanja podatkov v oblak, izraču­na­va­nja in dostave na ekran pride do opaznega zamika (laga). Ta je tem manj moteč, čim bolj lahkotna in nezavezujoča je vsebina, in obratno. V spletnem večigralstvu Ultra Street Fighterja IV in Uncharteda 3 sem bil zaradi laga neučinkovit. Takisto so me ugonabljali na najvišji težavnosti samotarskega God of Wara 3. A če sem se držal nižjih zahtevnosti in odpustljivih iger ter nisem silil v internetno merjenje moči, ni bilo večjih kapric. Lego špili, strategija XCOM, Telltalove filmske avanture – take reči so za PS Now kot naročene. 
Včasih ZF, zdaj realnost
Izplen je spodoben predvsem za manj zahtevne in tiste, ki igrajo občasno. Ti sicer ne bodo izkoristili me­sečne postavke 15 evrov za dostop do celotne knji­žnice, medtem ko je izposoja posamičnega špila za 4 do 9 evrov v dvo- ali tridesetdnevni varianti grešno draga. Hardcore igralci pa upravi­če­no zavijajo z očmi nad zamikom. Toda PS Now si je predvsem med nedeljsko publiko že našel dosti odjemalcev in še več si jih bo. Tudi med lastniki ustreznih televizorjev, saj na tak način prvikrat v dnevni sobi špilaš orenk igre brez konzole, le joypad nucaš. Nove igre se se pojav­­ljajo tedensko, sčasoma pa naj bi dodali titule s PS2, PS1 in morda celo PS4. A čeprav bo vse skupaj ostalo omejeno na trojko, velja pomisliti, kaj počneš – brez večjih komplikacij zadovoljivo nabijaš velike igre, ne da bi tvoja naprava pri tem ključno sodelovala. Hudo, sploh za disketno-cedejaško generacijo. Najbrž res ni več daleč dan, ko nam bodo interaktivne vsebine žarčili direkt v glavo.

Korak v oblak objavljeno: Joker 273
april 2016