Revija Joker - Zdaj že najstnika

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Zdaj že najstnika
...
"Kako hitro rastejo!" se priduša Sneti, ki se mu zdi, da je novodobni konzoli komaj dobro postavil ob TV. Vendar je to storil že decembra 2013. Čas je, da si ogleda, kako sta se napravi uveljavili in kaj sta pridobili s programskimi popravki.

Vključiti televizor je postal balzam za tiste, ki smo se do pred kratkim pritoževali nad getoizacijo videoiger. Ko so na sporedu tekme nogometne Lige prvakov, največjega svetovnega ligaškega tekmovanja, v zrkla udarijo veliki napisi PLAYSTATION, medtem ko ob boku Gazproma ter Heinekena slišimo geslo "This is for the players", ki označuje PS4. Slično je na oni st­rani luže, kjer je boj odmevni boj Ronde Rousey na UFCju prekinil logotip xboxa one in njegove aktualne ekskluzive Rise of the Tomb Raider. Človeku postane kar toplo pri srcu!

PRINESEM JU DOMOV Osnov­ni verziji PS4 in XBO s 500 GB diska staneta uradno 350 evrov, tisti z 1 TB pa 400. Naj­večje vrednosti za denar si deležen s tako imenovanimi 'bundli', kjer dobiš zraven igro in za komplet plačaš manj, kot bi loče­no. Tale dva sta kar privlačna, vedi pa, da ni nujno, da je v škatli plošček, marveč je lahko zgolj koda za dolpoteg. Tega je kar dosti giga, vendar je moč digitalne izvode iger uporabiti na dveh PS4 ali xboxih one. Takisto je moč ubosti posebej obarvane verzije, na primer s Titanfallovo ali aktualno Vaderjevo kožico. Za praznike številne trgovske verige in specializirane trgovine, tako fizične kot spletne, posebej znižajo cene. Zato se pred odprtjem denarnice razglej. V času pisanja je imel denimo Hofer oba sistema neverjetno poceni.

Oboje pa ni le zanesljiv znak, da so 'igrice' običajen del civiliziranega vsakdanjika, marveč tudi, da sta playstation 4 in xbox one izpod žarometov dokonč­no izrinila PS3 in XB360. Ti napravi sta stari že skoraj deset let in čeprav še zmerom dobivata igre, so te tehnično in vsebinsko skoraj zmerom inferiorne tistim za 'next-gen', ki je sedaj 'current-gen'. Res je, da založniki in proizvajalca z njima še vedno kujejo denar - navsezadnje so prodali več kot 80 milijonov kosov Sonyjevega sistema in približno toliko nagubanega Microsoftovega tekmeca (Nintendov wii je s stotimi milijoni premagal oba). A nemalo teh konzol je navzlic številnim odličnicam že v predalih, kajti želja po novem, naprednejšem, bolj bleščečem je vsesplošna.

VMESNIK Tako PS4 kot XBO sta bila deležna več programskih nadgradenj, ki jih je obvezno namestiti, če hočeš, da se povežeta s svojima internetnima servisoma oziroma trgovinama. Da je playstation 4 pri ina­čici 3.0, ni hitro vidno, saj je vmesnik ostal pretež­no enak. Večja razlika je pri xboxu one, ki je pod imenom 'new xbox one experience' presedlal na zunanjost v slogu Windows 10. To ne pomeni podpore miški in klikanja, zgolj videzne postavke, ki spomnijo na raču­nal­niški sistem. Največja novost pri vseh teh updatih je tako pri PS4 kot XBO skrita za videzom. Zdaj znata oba po pecejevo zaspati in ko ju prebudiš, lahko pri levjem deležu samotarskih iger akcijo nadaljuješ od tam, kjer si končal. Super pri kakšnih zagamanih naslovih tipa Bloodborne, kjer ni shranjevanja kjerkoli.

MOJE, SAMO MOJE IGRE Glede na podobno arhitekturo obeh konzol in poenotenje trga je večina novih iger narejena za 'sveto trojico' – PS4, XBO in PC. A nekateri naslovi pridejo le na playstaton ali xbox – to so ekskluzive, ki jih je manj kot včasih. Xbox one ima od večjih Halo 5, Rise of the Tomb Raider, Forzo 6, Killer Instinct, Sunset Overdrive in Dead Rising 3. PS4 pa Bloodborne, Until Dawn, The Order, Infamous: Second Son in Driveclub. Precej primerljivo. Playstationu se za naslednja leta obeta več znamenitih titul, med drugim novi Gran Turismo, Uncharted, Street Fighter in Ratchet & Clank, pa No Man's Sky, Last Guardian ter Horizon: Zero Dawn. Ta seznam je bolj odmeven od Halo Wars 2, Crackdown 3, Fable Legends, Scalebound, Quantum Break in Gears 4, ki pridejo na xbox one.

Cifrovanje
Prav zahtevi po svežem PS4 in XBO, ki gresta dve leti po lansiranju zelo dobro v promet. Prvega so širom sveta potržili že 30 milijonov, kar je več kot prodornega PS2 v enakem časovnem obdobju. Xbox one pa naj bi bil po predvidevanjih (Microsoft ne daje uradnih podatkov) pri 17 milijonih, kar takisto ni zanemarljivo. Do silvestrovega kani skupna količina prodanih kosov obeh naprav znašati 50 milijonov. V tem času se oblika obeh še ni spremenila, je pa PS4 dobil energijsko nekoliko učinkovitejšo inačico CUH-1200, ki je izgubila svetlečo plastiko in na dotik občutljive gumbe. Xbox na rovaš zajetnega ventilatorja os­taja zaprt v opazno večjo kišto, ki za name­ček potrebuje ločen napajalnik. Prednost je tihost pri daljšem igranju, kajti PS4 se sčasoma bolj segreje in pihalniki zganjajo več hrupa. Njegova nova revizija je tišja, zato velja pred nakupom preveriti model.

IGRALNA PLOŠČKA Čeprav se po štacunah valja čuda joypadov in sta tista za playstation 3 in xbox 360 docela uporabna, menim, da parček od PS4 in XBO zasede prestol. Mehansko, od gobic prek digitalnega križca do gumbov, sta nadmočna bivši generaciji, izvzemši klikotavi pritiskali pod kazalcema pri padu xboxa one. Oni od PS4 ima poleg ostalega zvočniček, iz katerega se v določenih igrah recimo vzdušno razlega govor, in dotikabilno površino. Xboxov pa se ponaša z elegantnima analognima petelinoma z dodelano tehnologijo tresenja. Ko izkusiš prenos informacij s cestišča v Forzi, se ti zdijo nepremični triggerji čudno statični. Prav tako sta oba povezljiva z računalnikom – xboxov uradno gonilniško in playstationov z nezapletenim ljubiteljskim programom.

MOJE PESMI, MOJI FILMI Sukanje lastnega videa in glasbe je bilo spočetka pri obojih sistemih omejeno, a se je stanje izboljšalo. PS4 je dobil aplikacijo Media Player, ki prepozna zunanje diske in USB-ključke ter strežnike za predvajanje po mreži. Zdaj na­če­loma zažene video avi, mkv in mp4, slike in glasbo mp3. Ne šmirgla pa ločenih podnapisov in pri filmih ni jamstva, da bodo delovali. Zato imajo namenska predvajala, računalnik in TV prednost. Primerljive zmogljivos­ti ima posodobljeni XBO, ki je dobil app Media Player. Nasploh ima xbox rad ločene aplikacije – za filmske ploščke, medijske vsebine … Obe konzoli su­če­ta zvoč­ne cedejke in blu-raye, tudi stereoskopske, ter si lastita aplikacijo za YouTube. Netflix, Crunchyroll, iPlayer in podobni appi za pretočni video so pri nas blokirani.

Premoč playstationa gre deloma pripisati Microsoftovemu fiasku še pred splovitvijo xboxa one, ko so javno fantazirali o tem, da bo treba imeti ta sistem nenehno povezan v splet, da ne bo poganjal rabljenih iger in da je kinect njegov neobhoden del. S tem so mu storili grizlijevo uslugo, Sonyjevci pa so se hahljali in rajali. Nadalje gre prednost PS4 na rovaš nekoliko večje strojne moči; čeprav razlika ni bistvena, mnogo večplatformskih iger na njem teče hitreje in v višji ločljivosti. To v internetnem jeziku pomeni "PS4 rula, XBO sux." Za nameček je bil PS4 kar dolgo cenejši. Svoje pa je doprinesla še uradna prisotnost playstationa v več državah kot xbox, ki je omejen na kakih štirideset dežel s spletnim servisom Live. Mednje ne spada Slovenija, kjer ima znamka playstation vnaprejšnjo prednost. In jo tudi izkorišča, kajti kjer se število xboxov one pri nas meri v stotinah, informacije o PS4 ka­žejo, da jih je v podalpskih domovih okrog 25.000 (PS3: 65.000, vita: 5000).

SPLETNO TRGOVSTVO Obe konzoli sta pravzaprav prikrojena računalnika s samosvojima ekosistemoma. Del slednjih sta internetni trgovini, v katerih je moč s kreditno kartico ali šiframi nabavljati predvsem igre in dodatke zanje. Ko plačaš, se špil prenese na trdi disk in je vezan na tvoj spletni račun, tako da reinšta­la­ci­ja ni problem. Tujcem tržijo glasbo, filme in TV-prog­ram, kar Slovencem onemogočajo. Izpostaviti velja, da ima PS4 trgovino (v angleškem jeziku) za lastnike slovenskega spletnega računa, medtem ko je treba pri XBO ustvariti inozemskega. Obe napravi sta regijsko nezaščiteni in poganjata tako ploščkovne kot digitalne špile od povsod – paziti je treba le na DLC, ki pa je regijsko pogojen, in na to, da vse kode ne delujejo na vsakem računu. Kul je program EA Access na XBO, ki omogoča igranje za mesečno naročnino.

PREBARVANKE IN EMULIRANKE Tako PS4 kot XBO gledata v igralsko preteklost. En vidik tega so prebarvane, HD-inačice starih špilov – prvi ima od sebi lastnih denimo Un­charted Collection, God of War 3 in The Last of Us, drugi pak Rare Replay, Gears of War Ultimate in Halo: Master Chief Collection. Sem sodi tudi emuliranje. XBO je z zadnjo softversko nadgradnjo dobil možnost poganjanja nekaj ducatov špilov za xbox 360, recimo Assassin's Creed 2 in Gears of War 3. To deluje čisto v redu, predelan špil se ob vstavitvi ploščka prenese z neta in steče v neolepšani izvirni obliki. Lista bo seveda še rasla. PS4 ne zmore emulirati ne PS3, ne PS2, Je pa začel Sony v spletni trgovini prodajati nekatere ozalj­ša­ne titule za playstation 3 in celo 2. Slednjega predstavljajo Star Wars, Mark of Kri, Dark Cloud ... in še več jih bo.

Radovanje
Tržnemu uspehu obeh drkalic se ne gre čuditi. Poleg tehnološke spodobnosti, ki omogoča dvig iger na naslednjo raven, znata marsikaj. Gnati grafično in vsebinsko moderne igre, ki se sceloma včitavajo s trdega dis­ka (plošček je v pogonu le za preverbo), predvajati fizič­ne in digitalne večpredstavne vsebine, slednje pretakati od spletnih ponudnikov. Pri tem sta enostavni za rabo, dobiš ju povsod, od specializiranih trgovin do Hoferja, in glede na dopremljeno nista dragi - 350 EUR.
Spočetka je bilo treba za PS4 od­š­teti 400 evrov in za xbox one še stotaka več. Pri slednjem so znižanje doseg­li z odstranitvijo kamere za prepoznavanje gibanja, ki so jo sprva potiskali v ospredje za vse mogoče, od igranja do upravljanja s sistemom. Zdaj je to preteklost in kinect požegna malokateri špil, kaj šele, da bi ga zahteval. Mimogrede, 500 GB diska v osnovnih modelih zna postati tesnih, a na razpolago so izvedenke z 1 TB in me­njava hranilne enote. Pri PS4 je shrambo enostavno zamenjati in uporabiš lahko kakršnokoli 2,5-palčno, tudi SSD, dočim xbox one terja uraden Microsoftov model. Je pa XBO za nameščanje iger zadovoljen z zunanjimi diski, ki jih PS4 v ta namen ne upošteva.

VSEMREŽNO VEČIGRALSTVO IN OBSTRANS­KE BENEFICIJE Za spletni multiplayer je treba pla­če­vati naročnino. Xboxovi ponudbi se reče Xbox Live Gold, PS4jevi Playstation Plus. Plačati je tipično moč za mesec, tri mesece ali leto, kar stane okrog 10, 20 oziroma 50 evrov. Bolečino blažijo brezplačne igre, ki so aktivne skladno z naročnino. Nabor obsega vse mogoče, od polnocenovnic, kot so Far Cry 3, Dishonored, Crysis 3 in Thief, do neodvisnic. Tako na PS4 kot XBO naročnina obsega starejše konzole, torej xbox 360 oziroma PS3 in vito. Pomeni, da z enim plačilom omogočiš multiplayer in prejmeš igre za vse drkalice, kar močno poveča vrednost. Še več, tako na PS4 kot XBO za vsemrežno igranje potrebuješ le en \'zlat\' račun, iz katerega enake pravice dobijo vsi ostali.

KAMERI PS4 in XBO sta se takoj fundamentalno razlikovala v tem, kako sta obravnavala ta priveska. Za Sony je PS camera privzeto nekaj, kar dokupiš. zato je ne uporablja dosti iger. V športnih simulacijah, kot je FIFA 16, lahko prek njenega mikrofona glasovno ukazuješ ekipi, v Tearaway preneseš ksiht in v Playroomu omogočiš nadgrajeno resničnost. Takisto ostaja neizkoriščena združljiva PS3jeva lizika move. Microsoft je bil sprva navdušen nad kinectom: prilagal ga je vsakemu XBOju, zaradi česar je bil ta dražji, in hotel, da bi sistemu ukazovali z mahanjem ter glasom. A niti nadgrajeni kinect, ki se v igrah obnaša slično PS cameri, ni omogočal poveljevanja brez zamika, opletanje z rokami pa se je izpelo. Podpora tej kameri ni nič širša kot pri PS4 in lep čas so xboxi one naprodaj brez nje.

Seveda je res, da lahko za primerljive solde sestaviš osebni računalnik, ki je bolj vsestranski. Ampak le-ti se v dnevnih sobah (še?) niso prijeli in izkušnja ni enako prijetna. Konzola je le konzola. Zato ju svetujem vsakomur, ki ga žeja po naslovih sodobne zunanjosti in fičrov ter kani v njih uživati udobno zleknjen pred tevejem. Prihodnja leta bosta obe deležni vseh ključnih večplat­forms­kih špilov, marsikatere ekskluzive in številnih neodvisnic. PS4 bo dobil še lastni vizir za navidezno resničnost, imenovan playstation VR, in malo verjetno je, da bo xbox one ostal brez česa podobnega. Pestro bo!

NAJ ME VIDIJO VSI! Obe napravi sta skozi update pridobili sposobnost deljenja slik in videa s spletnim občestvom, naj gre za pošiljanje na YouTube in Twitter ali za sprotno streamanje na servise, kot sta Twitch in Live from Playstation. PS4 ima orodje ShareFactory, ki omogoča zasilno obdelavo videa pred uploadom, kot je združevanje in rezanje posnetkov – Microsoftova ustreznica temu je aplikacija Upload. Za zajemanje ima PS4 na joypadu namenski gumb, s katerim med drugim instantno grebaš slike. Xbox ima naknadno dodano, slabšo rešitev z dvakratnim stis­kom svetlečega knofa, pri čemer slik mnogim ne uspe deliti na noben način. Če imaš kamero, je moč videu pridodati še sebe, a vedi, da ni moč uporabiti katerekoli. PS4 nuca lastno \'PS camero\', XBO pa razvpiti kinect.

MOJA IZKUŠNJA Tako PS4 kot XBO imam od splovit­ve dalje in ju uporabljam vzporedno z modernim igralskim PC­jem. Zdi se mi, da so si vse tri platforme jako podobne in da je moč s katerokoli kakovostno doživeti levji delež nove ponudbe. Igre za PS4 in XBO stanejo enako in kljub internetnemu vreš­ča­nju na xboxu nisem doživel očitne inferiornosti ali bil kako drugače prikrajšan. Blagodejna je tudi xboxova tihost pri daljšem obratovanju. Po drugi strani pa nekaterim par sličic na sekundo ali rahla boljšost grafičnih učin­kov dos­ti pomeni. Ob tem je PS4 v tržnem naskoku, dele­žen bo več ter na sp­loš­no zanimivejših ekskluziv in potrjenega VR-sis­tema. Za nameček Slovenijo Sony obrajta, dočim je Microsoft ne. Zato na splošno bolj priporočam playstation 4.

Zdaj že najstnika objavljeno: Joker 269
december 2015