Revija Joker - Zakladnica redkobe

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Zakladnica redkobe
...
Ponos angleške industrije iger, hiša Rare, je v kompilacijo Rare Replay za xbox one iztočil jagodni izbor svojih špilov. Ti segajo od ranih spectrumovskih dni prek slavnih nintendovskih do tedaj, ko je firma pristala v Microsoftovem naročju, kjer je še zdaj. Sneti s sneto kapo stopi v redko shrambo, v kateri za malo soldov prejmeš obilo staro-novih igralskih užitkov.

Vajeni smo, da nas izdajatelji videoiger skubijo. Seznam tosmernih prijemov je postal impresivno dolg, od 'free to pla­ya', kjer je brezplačen le feferonsko pekoči občutek nategnjenosti, prek DLC-vsebin, ki bi jih moral vsebovati že osnov­ni špil, do nesramno visokih cen, kjer za svojih šest ali celo sedem desetakov nemalokrat ne dobimo pričako­va­ne kvalitete. Nakar z leve uleti iznena­da jako darežljivi Microsoft, ki obstoječim lastnikom Oken daruje Windows 10, za borih 30 evrov pa postavi naprodaj tale Rare Replay, kjer plačaš evro za igro. Ja, natanko trideset naslovov je v njem, pri čemer niso brez repa in glave zmetani v koš, temveč so jih obravnavali s starševsko skrbjo. 

Pisan, tematsko ustrezen menijček ima vsak špil. Ko ga poženeš, igraš polnozaslonsko, ne v takem okencu. Hkrati vidiš morebitne izzive in svoj najboljši rezultat, s svetom primerljiv prek spletnih lestvic. Zgleden paket!

V drugačnem teatru
Barvita preteklost softverskega studia Rare je znana, med drugim iz našega članka Redka zgodba v Jokerju 250. Na kratko rečeno gre za diko otoškega igroznanstva, ki je nastala za­čet­kom osemdesetih pod marketinškim imenom Ul­timate in poskrbela za kultne spectrumove naslove, kot je Sabre Wulf. Ko je začelo iti osembitnim računalnikom slabo in je s prodorom začel NES, so se Ultimate preimenovali v Rare in se povezali z Nintendom. V tem partnerstvu so izdelali brezčasne legende - Killer Instinct, Donkey Kong Country, Gol­deneye 007, Banjo-Kazooie. Tretji del njihove po­ti je napočil začetkom novega tisočletja, ko jih je kupil Microsoft in jih povezal z xboxom. Ta doba nam je dala Viva Pinato in pa niz športnih neumnosti za kamero kinect, ki jih velja brž pozabiti. Po vsem sodeč Rare zdaj vstopa v novo dobo, ko kanijo izdelovati dobre, izvirne špile, in to prelomnico so obeležili z Replayem.

Filmčke o Raru, ki jih odklepaš z udejstvovanjem in mojstrovanjem iger, dopolnijo vpogledi v ozadje, konceptne risbe, neuresničene ideje in neobjavljena glasba.

Čis­lanje lastne preteklosti je očitno od prvega zagona, ko prisostvuješ krasno animiranemu uvodu, ki te med navihanim zborovskim petjem postavi v gledališko dvorano. Tamkaj so pred zastorom zbrane tri desetnije naslovov, ki segajo od leta 1983, ko je izšla strelska arkada Jetpac, do 2008 z Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts za xbox 360. Sleherna ima grafično in glasbeno samosvoj zagonski ekran. Prav tako si vsaka lasti nabor xboxovih dosežkov in seznam lastnih štampiljk ter mejnikov, na primer 'prevozi toliko in toliko kilometrov' ali 'tolikokrat zaženi špil'. Več štampiljk kot nabereš, višji uporabniški čin imaš in več HD-videov o Raru si lahko ogledaš. Po eni strani so ti precej reklamne in samohvalne sorte z bolj malo resničnega vpogleda v delo pri firmi ter posamične igre. Škoda tudi, da niso uspeli zaslišati ustanoviteljev, bratov Stamper. Po drugi pa je molyneuxovski entuziazem zaposlenih nalezljiv in nekaj vseeno odneseš.

Atic Atac (spectrum, 1983) Kot eden od treh poklicev si se moral prebiti iz prostranega gradu v več nadstropjih. V sobanah so se sproti zarejali sovragi, ki si jih streljal ali bežal, da ti niso požrli vse energije, ki jo je simbolizirala pečena kura. Vrata se periodično zapirala in odpirala, dočim si za druga potreboval ključ ali pa si odkril kak skrit prehod. Iskal si tudi koristne predmete in tri dele ključa za pobeg. Še danes fina igrica!

Solar Jetman (NES, 1990) Rarovce je od nekdaj navduševalo bolj ali manj fizikalno vesoljevanje in Solar Jetman je vrhunec njihove tosmerne ponudbe. Tako kot v Jetpacu je treba nositi vkup sestavne dele in se ogibati nevarnostim, le da to počneš z vsemirsko sondo. Ta je močno podvržena inerciji, tako da je treba gibanje stalno brzdati z dodajanjem plina. Pri tem so nivoji kar veliki in polni tečnob, sondo pa nadgrajuješ.

Battletoads Arcade (avtomat, 1994) Ker je tale od strani gledana, hodi-na-desno pretepačina luč dneva ugledala samo na avtomatu, je malo znana. A ljubitelji Double Dragonov in kompanije jo bodo hitro požegnali, saj je na nivoju. Spomni na NESovo igro z bojevitimi krastačami, le da je igranje bolj usmerjeno v mlatenje, težavnostna je potegnjena lepše, gibljive sličice so večje, animacija pa še dandanes bogata in smešno domišljijska.

Celo grdo je lepo
Ta pozornost se podaljša v same igre, ki so ovešene s finimi dobrotami. Šestnajst starejših naslovov je dobilo 'snapshote', grižljajske izzivčke. Na primer v Lunar Jetmanu prepotovati petnajst metrov z lunarnim vozilom in v Slalomu nenehno obdržati hitrost nad sto kilometrov na uro. Inačica tega so dodatni izzivi, ki si skozi različne igre delijo tematiko, recimo pobeg. Vse to je prava igra v igri, kjer se je moč kaliti in mojstrovati pazljivo vkup dane titule včerajš­nji­ka, ko so bili Ultimate oziroma Rare mojstri ne­posredne arkadne izkušnje.
Klamfali so namreč igre, ki so v okviru sposobnosti tedanjih domačih platform poustvarjale vznemirljive izkušnje, kakršnih so bili deležni igralci mnogo draž­jih in ekskluzivnejših avtomatov. Takisto imajo starejše igre vdelano instantno prevrtavanje igranja nazaj s tiščanjem levega petelina, kar je odlično za težke naslove, če sodiš med manj sp­retne. Špili iz osemdesetih nudijo tudi goljufije, kot je neskončno življenj, in ročno snemanje ter včitavanje položaja, kot smo vajeni v računalniških emulatorjih. Povezava z le-temi je jasna, saj praktič­no vse titule v Rare Replayu tečejo prav v nevidnih, za xbox one prilagojenih oziroma spisanih emulatorskih aplikacijah.

V Viva Piñati dobiš grudo, kjer začneš rediti pinjatke – pisane, cukraste živalice. Treba je skrbeti za rastline in razplod, užitek pa prihaja iz količine domišljijskih bitjec.

Te zvečine delujejo zgledno, čeprav ne nudijo vseh funkcij, ki jih najdemo na peceju. Nekatere igre z N64, kot je Blast Corps, niso niti malo olepšane, dvignjena je le ločljivost, in zvečine tečejo v izvirnem razmerju stranic 4 : 3. Izjema je Jet Force Gemini, ki mu je moč določiti širokozaslonskost. Najlepši so špili z xboxa 360, med katerimi so tudi tisti z nintenda 64, ki jih je Microsoft že izdal - Perfect Dark, Banjo-Kazooie in Banjo-Tooie. Tu srečamo pra­vo ločljivost 1080p, ne upscalane 720p kot na X360, in upoštevanje dosežkov s te konzole. V taisti 'virtualni mašini' tečejo nativne igre za xbox 360, kot sta obe Viva Pinati. Nekaj težav ima le zahtevnejši Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, ki se odvija v širnem 3D-svetu in tam doživlja neljube padce gladkosti. Upam, da to ne pomeni, da bo tako z vsako na­prednejšo igro, ko novembra na XBO pride nazajzdružljivost s tristošestdesetico. Kljub precej večji moči novega xboxa je hakeljcev pri tem precej.

Grabbed by the Ghoulies (xbox, 2003) To je edina igra v kompilaciji s prvega xboxa in tista, ki so se ji Rare nenavadno posvetili. Za razliko od špilov z N64 so Ghoulies močno olepšali in teče v 1080p pri 60 fps. Znajdeš se v graščini porednega coprnika, ki mu zavdaš z raziskovanjem sob, garbanjem hudičkov ter iskanjem ključev. Nekak­šen poniglav Resident Evil, ki ni smel utoniti v pozabo že zato, ker v njem okostnjaki DJevsko žurirajo.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (xbox 360, 2008) Pri tem nenavadnem nadaljevanju gre delno za skakalno raziskovanje farbovitih nivojev, delno pa za dirkačino. S ploščadenjem nabereš dele za avtomobile, nakar se z njimi udeležiš dirkaških izzivov, ki tvorijo levji delež izdelka. Ob tem streljaš, dostavljaš zamudnike v službo, odbijaš žogo in še marsikaj. Dejansko je vsaj pol cene celotnega paketa Rare Replay vreden že samo tale obsežni, kul naslov.

Zlata vredno!
Perfekten Rare Replay torej ni in škoda, da v njem zaradi nintendovskih licenčnih kapric manjkajo Goldeneye, Donkey Kong Countryji, Diddy Kong Racing in NESova odličnica Wizards & Warriors. A minusi niso tako hudi, da bi se mu zaradi njih šlo odpovedati. Večina naslovov v njem je definitivno vredna igranja in celo če bi paket vseboval zgolj deset izbrank, bi bila cena nizka. Tako pa lahko dobesedno mesece preživiš v Rarovi izredni zapuščini, zadovoljuješ nostalgijo in odkrivaš neznane biserčke. PC-verzijo čimprej, Microsoft!

Zakladnica redkobe objavljeno: Joker 266
september 2015

okvirčki:

Kompleten seznam


sorodni članki