Revija Joker - Nintendo amiibo

ČLANKI
...
Za prijateljskim videzom Nintendovih figuric se žal se skriva dosti. Sneti investigira.

Amiibi so figurice prepoznavnih Nintendovih likov. Deset jih je: Mario, Yoshi, Pikachu, Link, Samus Aran, Donkey Kong, Kirby, Peach, vaščan iz Animal Crossinga in trenerka iz Wii Fita. Pridejo še drugi, kot so Fox, Zelda, Marth (Fire Emblem) in Pit (junak serije Kid Icarus), pa Mega Man, Bowser in Meta Knight. Za zgled so jim plastični kipci iz Skylanders in Disney Infinity, saj tako kot oni v okrogli petcentimetrski bazi skrivajo tehnologijo NFC, prek katere se sporazumejo s konzolo. Treba je zgolj postaviti kipec na gamepad z zaslonom od wiija U, tja pod levo gobico, kjer je narisan pravokotnik, in podatki se pretočijo. Baterij se­veda ne potrebuješ.

Amiibe tako devaš na gamepad, da jih igra prepozna in se vanje v par sekundah zapišejo podatki. Ker je površina nagnjena, jih je treba držati.

Izraba klape
A kjer so Skylanderji in Infinityjevci omejeni vsak na svoje igre, amiibi delujejo na sistemski ravni. Namenjeni so vsemu wiiju U oziroma 3DSu, ki ločeni NFC-vmesnik dobi naslednje leto. Prihajajoči model 'new 3DS' ga že vsebuje, do­čim je navadni wii ostal brez te funkcionalnosti. Figurice so trenutno uporabne s Super Smash Bros., Mario Kartom 8 in Hyrule Warriors, v prihodnje pa bodo še najmanj s Captain Toadom, Mario Partyjem 10 in Yoshi's Wooly Worldom. Amiibovske povezave žal niso naknadno dodali v Nintendo Life. 
Na kakšen način jih izrabiš? Odvisno od špila. Zazdaj je zvezda Super Smash Bros., kjer amiibi delujejo kot računalniško vodeni borci. Svojega nabildaš in ga neseš k prijatelju, da se pomeri z njegovim. V Hyrule Warriors plastičen Link odklene lebdečo ploščo za prevažanje iz Twilight Princess, do­čim ostali liki enkrat na dan nekaj darujejo, na primer rupeeje. V Mario Kartu 8 pa sem z amiibi pridobil oblačila za miije glede na pristavljeno figurico, recimo Mariov delavski kombinezon in Yoshijevo čelado.  

Po prstih gre Yoshijev amiibo skozi Smash Bros., da se kupec ne bi zavedel polsmiselnosti nakupa :).

A-deej-no!
Pohvalno je sicer, da so amiibi mišljeni kot platformski dodatki, ki niso omejeni na en sam naslov. Vendar jih obstoječe igre izkoristijo borno, na ravni afnanja oziroma 'gimmicka' – ne­če­sa nepotrebnega, kar se hitro izčrpa. A to še ni vse, kar je problematično. Ključna te­ža­va je sam dizajn amiibov, in sicer to, da je moč vanje shraniti podatke za en sam špil! V tem trenutku jih v igralnem smislu sicer izkoristi samo Smash Bros., a to naj bi se sp­remenilo. Ko se bo, boš imel na izbiro dvoje: kupiti še eno figurico ali iz obstoječe pobrisati dragocene podatke. Tretja možnost bi bila varnostna kopija, a tega wii U zdaj ne nudi in ni rečeno, da kdaj bo.  
Primisliti je treba dokajšnjo neimpresivnost osem centimetrov visokih, negibljivih figuric, ki so manj podrobne kot Infinityjeve. Kljub temu stanejo po 15 evrov, kar je veliko za nekaj neizkoriščenega. Sploh ker so navodila zanje pomanjkljiva in zraven ne dobiš ničesar softverskega. Ne obstaja nikakršen demo, ki bi izkazal njihove prednosti. Zato je to roba izključno za velike Nintendove fane, ki s sr­cem podpirajo kjotsko firmo. Z možgani je tule res ne morejo.

Nintendo amiibo objavljeno: Joker 257
december 2014