Revija Joker - Zadnji bodo prvi

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki » Zadnji bodo prvi
...
Wii U! Wii U! Wii U! Je to zavijanje policijskih avtomobilov, ki spremljajo uspeš­neža na poti k slavi? Ali sirena reše­valnega kombija, ki drvi na prizorišče katastrofične Nintendove nesreče oživljat smrtno ranje­­ni igralnik? Odvisno, koga vprašaš. Recimo, da Snetija.

časih so bile igre za PC pretežno dostopne le na računalniku, posamične konzole so si lastile kupe ekskluziv in kar je bilo ročnega, je tam rado ostalo. Na tisto, kar si si lastil, naj je bil to spectrum, atari ST ali game boy, si bil ponosen tudi zato, ker si vedel, da si deležen dokaj edinstvene obravnave. Dandanes je drugače. Vse je pomešano, uniformirano in navzkriž oplojeno. Playstation 4 in xbox one sta napredna peceja, s čipovji istega proizvajalca, ki se bore malo razlikujeta. Obilo iger nastane za vse te tri sisteme, plus za playstation 3, xbox 360 in po mož­nosti mobilnik. 
Eni sami platformi so zavezani praktično le še njihovi izdelovalci, torej Sony, Microsoft in Nintendo. Med njimi se najbolj zase drži slednji japonski proizvajalec & založnik, ki se ne meni pretirano za svetovne trende in obdeluje svoj stari vrtiček, čigar nastanek sega v osem­­­deseta. Še več, Nintendo svoje konzole dela predvsem zato, da na njih tečejo natanko take igre, kakršne si je zamislil. S tem firma ustvarja ekosistem, ki nudi, česar drugje ni, a je zato okrnjen. To je največja pomanjkljivost in istočasno največja draž Nintendovih konzol. Tudi njihove zadnje sobne naprave wii U.
Nekateri ji že od nastanka bijejo plat zvona, češ, da proti strojno nadmočnima in prodajno uspešnejšima PS4 ter xboxu one nima za burek brez jogurta. In res tržni rezultati niso bleščeči. Wii U so splovili novembra 2012, ob začetku izteka playstationa 3 in pred playstationom 4. Ta je prispel leto kasneje in je pri desetih milijonih prodanih kosov, dočim je wii U romal s šestimi milijoni in pol kupcev. To je opazno manj in če nisi na prvem mestu, si v očeh marsikoga pora­že­nec. Po poražencih pa najmanj ščijemo, če ne česa huj­šega.
Toda mar si wii U res zasluži urin v ušesu in feces na frisu? Nekateri ga ne bodo nikdar marali, sam pa mislim, da je ta konzola kot narnijska omara, ki se odpira v drugačen, nestandarden, številnim neznan igralski svet. Četudi stoji na podstrehi in je nekoliko zaprašena, je čarobna.

Od novembra 2012, ko je wii U prispel v štacune, se njegova strojna plat ni spremenila. Še zmerom je v njem IBMova re­ši­tev \'espresso\', ki združuje osrednji procesor pri 1,24 GHz in grafično srčiko pri 550 MHz. Pomnilnika je za 2 GB, od tega je en giga rezerviran za grafična opravila. Tiho delujoča konzola, ki se greje dosti manj kot PS4 in xbox one, sliko 1080p in obkro­žajoč zvok 5.1 pošilja po priloženi žici HDMI, dočim je internetna povezava wi-fi. A čeprav je železnina identična, je v marsičem napredoval sistem. Nadgradnje so prinesle hitrejše prebujanje konzole, priljubljene reči je moč pognati takoj po vklopu in omogočenih je več uporabniških računov.

Zadnji bodo prvi objavljeno: Joker 254
september 2014