Revija Joker

ČLANKI
stranka » članki » konzolec - tematski članki
Uredi seznam
Ker jabolko ne pade daleč od Yoshijeve danke, nad­uspešnemu NES miniju izpred leta zdaj sledi pomanj­šana replika malo manj stare konzole super nintendo z nostalgičnim faktorjem krat zvintilijon. Snes-ti na rovaš četrt stoletja starih, pikslastih igric zanemari najmogoč­nejše novitete – in se ima vsaj enako dobro!
Po treh letih in pol je med nas prišla nova igralna konzola. Sneti z Marievo klafeto na betici praznuje svičmas in pojasni, zakaj ni napisal, ali je onegaj soben ali prenosen.
Miniaturen posnetek trideset let stare konzole in trikrat deset ancientnih špilov je vse, kar Sneti potrebuje, da jih vnovič šteje deset in tri. Tudi on postane del svetovne retronorije za pomanjšanim NESom.
Po dolgem času in prvič pri Sonyju se je zgodilo, da je konzola sredi življenjskega cikla deležna močnejše izvedenke. Sneti razloži in poda mnenje, če so 4K, HDR in / ali 60 fps vredni dodatnega stotaka.
Sneti se v navidezno resničnost potopi s Sonyjevim šlemom za PS4, ki za relativno nizko ceno obljublja nepozabna globinska doži­vet­ja v udobju dnevne sobe. Postane naprava obvezen del njegovega igralskega repertoarja ali gre za modno muho, ki ni za vsakdanjo rabo in obtiči v predalniku?
Sneti vpogleda Sonyjevo storitev Playstation Now, ki nekaterim evropskim narodom odnedavna omogoča, da na 'igralne postaje' iz oblaka točijo igre za PS3.
"Kako hitro rastejo!" se priduša Sneti, ki se mu zdi, da je novodobni konzoli komaj dobro postavil ob TV. Vendar je to storil že decembra 2013. Čas je, da si ogleda, kako sta se napravi uveljavili in kaj sta pridobili s programskimi popravki.
Kavbojc obupa nad najbolj zaguljenim mariovskim leve­lom, zato ustvari svojega, primernejše­ga. To in še marsikaj več mu na wiiju U omogoča Super Mario Maker.
Dolgo je, odkar se je Aggressor hecno zviral pred televizijo s plas­tič­no kitaro v rokah. Z Guitar Herom Live se vrne na pota klikotavs­kega virtuoza in z aplavzom ga pozdravi večtisočglava množica.
Sprva je bil Indiana Jones, sledila mu je Lara Croft, nakar se je v prvem desetletju dvatisočih proslavil nek drug raziskovalec mističnega ino starodavnega. Zdaj se je možato humoristični arheolog s playstationa 3 v zbirki Uncharted: The Nathan Drake Collection preselil na PS4, kjer biva v opazno nalepotičeni podobi. Sneti ugotavlja, če mu je svet več let kasneje še naklonjen ali pa je zanj primerna le še mrzla grobnica pozabe.
Med zajtrkovanjem kosmičev se LordFebo redno igra z raz­ličnimi figuricami. Piv piv piv, seka seka seka, bum, tresk. Vendar obstaja način, kako plas­tične stričke in tetke spraviš v digitalne svetove. Enega že lep čas ponuja največja tovarna domišljije.
Nič manj kot devet let je minilo od izida prvih Gears of War, temačne in skrajno pravomoške streljanke izpod rok ustvarjalcev serije Unreal. Čeprav je bil špil jako primeren za ljudi, za katere so tradicionalni frst prsn šuterji™ preveč trzajoči, se je priljubil številnim predanim igralcem in postal zaščitni znak xboxa 360. Sneti zakurbla zarustani lancer in v roadie runu steče ugotavljat, kako je z eno- in večigralstvom v ozaljšanem Ultimate Editionu za xbox one.
Ponos angleške industrije iger, hiša Rare, je v kompilacijo Rare Replay za xbox one iztočil jagodni izbor svojih špilov. Ti segajo od ranih spectrumovskih dni prek slavnih nintendovskih do tedaj, ko je firma pristala v Microsoftovem naročju, kjer je še zdaj. Sneti s sneto kapo stopi v redko shrambo, v kateri za malo soldov prejmeš obilo staro-novih igralskih užitkov.
Mar so tam kralji? Kaj pa zakladi, ki vsi bi jih radi? Kje pa. Le samospoznanje in nikogaršnje sanje. Sneti v burki vse bi dal zanje. Tako prej v Journey za PS3 kot v ozaljšani inačici na playstationu 4.
Kljub brezžičnemu mik­ro­fonu in kameram, ki sp­rem­ljajo gibanje njegovega impozantnega korpusa, se Sneti ob novi ples-ni igri Just Dance 2015 in pevs­kem špilu Singstar spotakne ob lastne glež­nje in z rit­jo zbije po tleh televizor. Jadikoval bi, če ga ne bi grela misel na to, da je s posnetkom debilane postal najljub­ši šaljivec spletnega občestva.
Sneti je obdelal že več mikrokonzol, napravic žepne velikosti, ki na televizor pošiljajo video- in igralske vsebine. Nobena ni bila kaj prida, zato ima velike upe glede playstation TVja. Jih japonski gigant upraviči?
Za prijateljskim videzom Nintendovih figuric se žal se skriva dosti. Sneti investigira.
Wii U! Wii U! Wii U! Je to zavijanje policijskih avtomobilov, ki spremljajo uspeš­neža na poti k slavi? Ali sirena reše­valnega kombija, ki drvi na prizorišče katastrofične Nintendove nesreče oživljat smrtno ranje­­ni igralnik? Odvisno, koga vprašaš. Recimo, da Snetija.
Sneti se vnovič znajde v okuženi prihodnosti, kjer izven obzidanih mest ne moreš narediti treh korakov, ne da bi te popadla krvoločna gniloživka, prilimana na nekdaj človeško bitje. V olepšanem The Last of Us Remastered za playstation 4 je klorofil še bolj zelen in fungus še bolj smrdljiv.
Hadoken v trtici, šorjuken v mrežnici in turbo podplat, ki šviga okrog ušes –€“ tak je izkupiček novega obračuna s Poulič­nim bojevnikom, v katerega se zaplete Sneti. Bi pač prej pomislil, da v spopadu z risanimi razboriteži nima za kuhan riž.
išči:

(Palčki iščejo le štiri- ali veččrkovne zasnove.)

rubrika:

TEKOČA ŠTEVILKA

november 2017
Oznanila: BlizzCon, zgodbi iz kock, Tamagočiji ..., vedež: sevanje, Made in China, anali: kinect, igrovje: Gran Turismo Sports, Super Mario Odyssey, South Park: Fractured But Whole, Call of Duty WW2, Ys VIII, Guardians of the Galaxy, Rock of Ages 2 ..., testisi: nokia 8 in iphone X, slikosuk: Thor, Star Trek Discovery, aktualne nizike ..., črkožer: prepovedane knjige ...

Rubrike člankov