Revija Joker - Nova morska deklica

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Nova morska deklica
Nova morska deklica
...
Hajao Mijazaki je v kinodvorane poslal nov anime, Gake no ue no Ponyo oziroma Ponyo on the Cliff by the Sea - Ponyo na pečini ob morju. LilDragon si ga nemudoma ogleda in odkrije celovečerno zgodbo o morski deklici z nezgrešljivim mojstrovim pečatom. Pa veliko romantike, iiiii.

Obstaja animejska hiša, katere izdelkov skupnost nikoli ne spregleda: Ghibli. In obstaja ime, ki je zagotovilo za takoj­š­nji prehod animeja na tuje trge: Ha­­­jao Mijazaki. (Jezikovni čistuni in gug­laši - nadomestite obe črki j z ipsilonoma in pritisk vam bo padel nazaj na normalo). Hajao je soustanovitelj studia Ghibli, njegov glavni paradni konj, 'mojster', 'japonski Disney', 'najslavnejši režiser ani­mejev' ... in 67-leten gospod, ki v svojih filmih neprikrito postavlja deklice pred dečke ter naravo pred civilizacijo. V odobravanje nekaterih in slabo voljo drugih je Mijaza­ki neizbrisna stalnica animejskih novic in obvezen del animejskih presežnic, dočim njegovo ime odzvanja po vsem svetu. Predvsem zato, ker so zanj čuli tudi oni, ki so jim animeji pretežno španska vas. Ame­rika je njegove filme posvojila in jih proglasila za absolutno otrokom prijazne; My Neighbour Totoro je denimo risanka brez enega samega nasilnega prizora, kar je dandanes huda izjema. Celo v slovenskih kinodvoranah smo imeli že tri njegove naslove: Princeso Mononoke (Princess Mononoke), Čudežno potovanje (Spirited Away) in Čarovnik Howl in gibljivi grad (Howl's Moving Castle). Prvega in slednjega so vrteli na ljubljanskem filmskem festivalu Liffe, kar je uspelo le še enemu animeju, Interstelli 5555. No, o tem, da bi Ponyo dobil slovenskega kinodistributerja, zaenkrat ni slišati ničesar.
Mimogrede, Mijazakija so leta 2005 v Benetkah nagradili za življenjsko delo, a že takrat se je upiral, da še nima namena končati z delom. Tudi zdaj so se pojavile govorice, da je to njegov zadnji film, vendar že tlijo trditve, da ima v pečici že naslednji hlebček.

Sousuke ima svojo ladjico neskončno rad, toda kot vsakega dečka ga še dosti bolj privlačijo stvarce, ki migljajo. Ponyo, na primer.

Nova morska deklica objavljeno: Joker 183
oktober 2008