Revija Joker - Mari

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Mari
Mari
...
lilDragon

Nekoliko starejši je zadnji tu obravnavani korejski 'anime', My Beautiful Girl, Mari. Tega so naposled opazili Američani, kjer je te dni izšel na DVDju. Zgodba govori o dečkih Namooju in Jun-hoju, ki se bosta morala z začetkom poletnih počitnic ločiti, saj Jun-ho s starši odhaja v Seul. Namooja mučijo še druge skrbi: odkar mu je umrl oče, živi z mamo in babico, a babičino zdravje je vedno slabše, poleg tega pa eden od pristaniških delavcev pogosto obiskuje njegovo mamo. Iz vsakdana, s katerim se ne more sprijazniti, ga reši nenavadna frnikola. Ta mu omogoči vstop v čudežen svet, po katerem se sprehaja velik bel pes in nosi čudno belolaso deklico. Mari ni za nepotrpežljive, saj se zgodba razvija počasi in na videz brez pravega cilja. Toda podoba bo bržda fascinirala vsakogar. Manjkajo namreč črne obrobe, ki smo jih vajeni pri animejih, kar daje fantazijskemu svetu, ki ga odkrije Namoo, posebno mehkobo. Mari so leta 2002 na Annecyju nagradili kot najboljši animirani celovečerni film.

Vizualno zanimivo Mari, ki se po tejle sličici zdi kot romantično srečanje med najstnikoma, nosijo filozofsko dosti širša krila, kot je videti na prvi pogled. Kdo pravi, da je res nujno nekoč odrasti?

Čeprav na Zahod prinese le tiste korejske risane filme, ki se uvrstijo na pomembnejša tekmovanja, se boste že po ogledu navedenih verjetno odločili, da se korejski animaciji splača posvetiti. Je pa pri korejskih risankah treba upoštevati nekoliko zložnejši potek zgodbe, ki nima šokantnih vrhuncev, ki jih pričakujemo pri Japoncih. Drugačno, a zato nič manj priporočljivo.

Mari objavljeno: Joker 149
december 2005