Revija Joker - LastEXILE

ČLANKI
stranka » članki » japanka » LastEXILE
LastEXILE
...
LilDragon

Klaus in Lavie sta že od otroštva, ko sta kot otroka pilotov-kurirjev skupaj osirotela, nerazdružljiva. Očeta sta jima zapustila le svoje letalo, svoj 'vanship', in gorečo željo, da sama nekoč preletita Veliki tok - 'Grand Stream'. Klaus je izjemno nadarjen pilot, Lavie je njegov navigator in odličen mehanik, skupaj pa se preživljata z dostavljanjem pošiljk v svojem letalcu. Toda njuna naivna in trmasta predanost kurirstvu ju kmalu pripelje na bojno polje. Nebo, h kateremu že od otroštva dvigata upajoče poglede, v tem svetu namreč že dolga leta gosti ogromne bojne ladje. Nenadoma jima v roke pade nenavadna pošiljka, ki je ključ do vseh tegob, ki pestijo ljudi na Zemlji, in celo do izginotja njunih očetov, nato pa spoznata še najmočnejšo ladjo na nebu. Vse skupaj močno postavi pod vprašaj njuno ljubezen do neba in njuno veselje do letenja ...

Simpatična rdečelaska Lavie se skozi serijo vedno bolj oddaljuje od Klausa, čeprav istočasno vedno bolj hrepeneče pogleduje nazaj - nanj in na čas, ko sta obstajala le onadva in njun vanship. Alvis se medtem trudi premostiti vedno višjo pregrado med njima.

Priznati moram, da sem se LastEXILA dolgo otepala, saj gre za enega tistih animejev, ki je nemudoma obnorel večino ljubiteljskih skupnosti, in ravno s takimi naslovi si ponavadi ne znam pomagati. Vendar je bilo tokrat presenečenje popolno. Zgodba sicer res stoji na dveh revnih samorastnikih in vključuje letala, ki so iz nepojasnljivih razlogov v animejih zelo rada obravnavana s patetiko. A čeprav za trenutek pustimo ob strani odlično izpeljan zaplet, je treba predvsem pohvaliti like v seriji. Čeprav teh ni malo, so vsem posvetili dosti časa, jih zadostno opredelili in razvili, jim naklonili zgodovino ter, kar je še lepše, prihodnost. Glavna junaka, Klaus in Lavie, sta si kljub skupni preteklosti zelo različna. Na videz mirni Klaus je trmast in trdoživ, energična Lavie pa mirna in rahločutna. Čeprav začneta kot eno srce in ena duša, ju težave, na katere naletita, odtujijo, tako da sta se vedno bolj prisiljena zavedati svoje individualnosti in tega, da ima nebesna modrina več kot en odtenek. Paradoksalno bi lahko rekli, da ima LastEXILE, ki se sicer praktično ves odvija v zraku, zelo zemeljske perspektive - odraščanje in politiko, ki v ljudeh vidi zgolj šahovske kmete. Animaciji, pod katero se je podpisal Gonzo, takisto ni mogoče ničesar očitati, čeravno gre zapisati, da so njihove priljubljene ogromne ladje tokrat popolnoma na mestu, velikim robotom pa so se odpovedali.
Skratka, vsekakor gre za devedeje, ki si jih boste zaželeli od sorodstva za uspešno opravljeno šolsko leto, saj je serija začela izhajati tudi v regiji 2 z angleškimi podnapisi.

LastEXILE objavljeno: Joker 144
julij 2005