Revija Joker - Samurai 7

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Samurai 7
Samurai 7
...
LilDragon

Ob petdesetletnici filma Sedem samurajev (Šičinin no Samurai) slavnega japonskega režiserja Akire Kurosave so pri studiu Gonzo (Gantz, Hellsing) sklenili iz uspešnega filma napraviti uspešen anime. Ozadje, ki je obetalo veliko, je seriji res prineslo dosti pozornosti in pričakovanj - ki pa jih v očeh tistih, ki film poznajo, le delno izpolnjuje.
Nekdanje bojevnike, samuraje, ki so v iskanju nepremagljivosti svoja telesa mehanizirali, je trgovska kasta po veliki vojni porinila v položaj banditov, ki se preživljajo z nečastnim izkoriščanjem kmečkega prebivalstva. Ena od vasic se odloči poiskati skupino samurajev, ki bi se bila v njihovem imenu pripravljena spoprijeti z nadmočnimi roboti in jih za vedno pregnati. Počasi in s težavo jih najdejo sedem: take, ki so ohranili svojo čast in se odpovedali metalni nadgradnji, take, ki bojnega polja niso nikoli videli in živijo v iluziji samurajske romantike, ter take, ki z nekoliko manj spretnosti, a toliko več srca skušajo pomagati ljudem v stiski. Toda naloga, ki jo sprejmejo, se izkaže za večjo, kot se zdi na prvi pogled ...

Najmlajši in najmanj izkušen. Nepremišljeni Kacuširo je najbolj zagret za to, da bi pomagal vasici, toda svečenica ima pomisleke, ker fant nima vonja po bojnem polju. Fant se vseeno izkaže in njegova žrtev je morda še večja od tiste ostalih samurajev.

Jasno je, da je bilo treba zgodbo na trinajst ur s prvotnih treh kar orenk raztegniti. Tako je v seriji nemalo spominov in rekapitulacij že videnega, dočim anime izvirnik presega tudi časovno, saj je spopad v vasi le njegov osrednji del. Ob tem je predvsem v likih občutiti precejšnjo spremembo. Morda po petdesetih letih gledalcem ne gre več ponujati herojev, kakršni so zmagovali nekoč, a njihova popolna modernizacija - oziroma animeizacija, kot vam je ljubše - jim je v pretežni meri ukradla dušo. Enostavno preveč je hladnih, superiornih bojevnikov, ki berejo misli vsakega nasprotnika in nikoli ne zgrešijo udarca. No, vseeno bodo ti zadovoljili povprečnega, zlasti moškega, animeljubca, ki bo v enem zalogaju dobil ponosne samuraje in velike robote, ki občasno prav tako vihtijo neke vrste katan. Za ljubitelje Ninja Scrolla je dobra novica, da so tamkajšnji zlikovci našli nov dom v S7 (vendar ne boljše usode). Kar se tiče deklic, lahko pozabite na vreščeče najstnice, četudi čednih obražčkov ne manjka. Pri animaciji bi se lahko nekoliko manj posvečali računalniškim konstruktom in nekaj več klasični animaciji, predvsem pa boljši združitvi ene in druge zvrsti, ki se občasno prav nič ne razumeta.
Serijo, ki je bila posneta v kakovosti HDTV, so ponujali zahodnim televizijskim postajam, a se nobena ni odločila za odkup. DVDji na Japonskem še izhajajo, v ZDA pa točen datum še ni napovedan. V Evropi zaenkrat še ni odkupljena.

Samurai 7 objavljeno: Joker 144
julij 2005