Revija Joker - Scrapped Princess

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Scrapped Princess
Scrapped Princess
...
LilDragon

Obstajajo princeske, ki so nedolžno lepe, požrtvovalne, razumevajoče in ljubeče. Obstajajo take, ki so žensko lepe, samovoljne in prodorne. In obstajajo take, ki so nekoliko nenavadne, ekscentrične - take, kakršen je njihov videz. Zavržena princeska pričujočega animeja pa je mešanica vseh teh. Ljubitelji fantazijskih zgodb, pozor!
Pacifica je črna ovca v svoji družini. Je edina svetlolaska in starši ter brat Shannon in sestra Raquel so že od nekdaj pazili nanjo kot na punčico svojega očesa. Nič čudnega, saj mali ni bilo usojeno dolgo življenje. Ob rojstvu se je je pravi oče, potem ko ji je bilo prerokovano, da bo uničila svet, skušal znebiti, rešila pa jo je njena trenutna družina, ki v prerokbo ne verjame. A razve se, da je deklica živa, in tako se skupaj s Shannonom ter Raquel znajde na begu. Po poti počasi spoznavajo, kakšna je Pacificina moč in kakšna je grožnja, ki jo deklica nosi s seboj.

Sproščen trenutek Pacifice in Raquel je namenjen predvsem priporočanju - animeja moškemu občinstvu, seveda. Obstajajo še boljši, v kopalkah namreč.

Scrapped Princess je anime, ki nagovarja kar najširše množice, vendar mu tega ne gre zameriti. Za ljubitelje fantazije je že v osnovi poskrbljeno z zgodbo o princeski in nekakšni srednjeveški deželi s čarovnijo in sorodnimi posebnostmi. Za ljubitelje znanstvene fantastike so sčasoma primešali robote in tehnologijo strašljivih sposobnosti. Za tiste, ki imajo raje nekoliko bolj družbeno kritične animeje, pa se bo našlo kar nekaj resnic, pred katerimi v času globalne vasi zatiskamo oči. Ljubitelji streljačin pa se bodo lahko zabavali z lovom na različna orožja. Sicer epizodno grajena zgodba, kjer potujoča skupinica iz nadaljevanja v nadaljevanje srečuje različne ljudi, s katerimi si drug drugemu pomagajo iz težav, je lepo povezana v tekočo celoto, ki počasi odstira tančice z glavne junakinje. Ta potovanje začne kot nesamostojna, razvajena smrklja, konča pa ga kot sočutna, samostojna, a še vedno nekoliko razvajena punca. Podobno kot Pacifica rastejo tisti okoli nje: brat in sestra, ki se morata sprijazniti s tem, da ne bosta vedno zgolj varuha, ter Pacificin oboževalec, ki se mora naučiti misliti zase. Mimogrede, moškemu občinstvu bo postreženo z več kot enim bogato obdarjenim dekletcem, ženskemu pa tudi z več kot enim simpatičnim dečkom. Studio Bones, ki se je podpisal pod produkcijo Suterprija (Japonci ljubijo krajšave, tako da je iz Scrapped Princess nastala Sutepri), vam bo s tem animejem morda priporočil svoje pretekle projekte, ki vključujejo Angelic Layer, Knockin' on Heaven's Door in trenutni hit Fullmetal Alchemist.
Serijo zaenkrat lahko dobite samo na japonskih ali ameriških DVDjih, za letošnje poletje pa ameriški Tokyopop napoveduje prevod mange, po kateri je anime nastal.

Scrapped Princess objavljeno: Joker 144
julij 2005