Revija Joker - Your Name

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Your Name
Your Name
...
Sneti

Zdaj, ko je mojster Miyazaki upokojen in je studio Ghibli začasno ustavil produkcijo, še tolikanj bolj potrebujemo visokokakovostne celovečerne animeje z zrelejšo tematiko. Štafeto pomaga prevzemati uveljavljeni režiser Makoto Shinkai, ki ga morebiti pomniš po melanholični ZF-drami Voices of a Distant Star. Ta je obravnavala prijateljstvo dveh oseb na oddaljenih koncih medzvezdnega prostora.

Your Name uporablja podobno tematiko ločenih duš. Smo na sodobni Zemlji, kjer se fantu v Tokiu in dekletu na deželi dogaja čudna reč: večkrat na teden si ponoči v spancu zamenjata telesi. Je to posledica kometa, ki se na tisoč let približa modremu planetu in je pravkar znova na obisku? Ima kaj pri tem starodavni tempelj blizu obmorske vasi, kjer babica vnukinjama razlaga o prepletanju časovnih niti? Gre za ljubezensko zgodbo šekspirjanskih "star cross'd lovers", ki sta si usojena, a ne prideta skupaj? Ali za srhljivo šalo božanstev, ki se poigravajo s človeškimi življenji?

Pripoved spremlja temačno vzdušje, animacija pa ustvarja več živahnosti. Pod črto je izdelek zasluženo prišel v ožji izbor za oskarjevske predloge.

Spočetka je jasno bore malo in tudi kasneje se vse uganke ne razrešijo izrecno. Vendar se jim ni treba, kajti Your Name temelji na zasanjanosti in nedoločenosti. Fantazijske dogodke vpleta v realni svet, kot bi šlo za nekaj najbolj normalnega, in s tem ust­vari posebne vrste vzdušje, niti ne tako različno od Spirited Away. Kljub temu ne zapade v cenenost in pobijalsko akcijo, temveč nenehno temelji na pripetljajih simpatičnih, povsem otipljivih likov iz vsakdana. Zdaj je film pristno smešen, ko mladenič še petnajstič s fascinacijo ugotavlja, da ima joške, zdaj brutalno tragičen, saj se za zaveso skriva grozno razodetje. Vseskozi pa je izredno lepo narejen in nekaj stopničk više od kupa bombastičnih nadaljevank za mladež, s katerimi številni povezujejo pojem animeja. Bravo, Shinkai, Miyazakijeva zapuščina je pri tebi v dobrih rokah. 

Your Name objavljeno: Joker 280
november 2016