Revija Joker - Kabaneri of the Iron Fortress

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Kabaneri of the Iron Fortress
Kabaneri of the Iron Fortress
...
Tamala

Postapokaliptično razdejanje, zombiji, skrivanje za obzidji in mulec, ki bi rad rešil človeštvo. Premisa te serije je podobna zgodbi v Attack on Titan, in kako ne bi bila, saj je obe ustvaril japonski studio Wit. Namesto titanov svet preplavijo zombiji 'Kabane' (truplo v japonščini), ki človeka z ug­rizom spremenijo v enega svojih. Ljudje pred njimi bežijo s hit­rimi železnimi vlaki, nanje streljajo s steampunkovskim orožjem in se obdajajo z visokimi zidovi. Tak način življenja pa ni povšeči sedemnajstletnemu Ikomeju, ki po lastni bistrosti postane Kabaneri – mešanica med človekom in živim mrtvecem. Kmalu se mu pridruži nekoliko zatežena dečva Mumei, ki slehernemu nasprotniku pošteno izpraši tazadnjo, in skupaj želita rešiti svet. Zveni znano? Jasno, prvi je Eren iz Titanov, druga Mikasa na steroidih.

Smrti so v tem preživetvenem animeju številne in krvi ne manjka. A vendarle se ne vrti vse okoli fizičnega mlatenja in opaziti je notranje boje nekaterih likov. Tako se v glavi Ikome prepletajo odloč­nost, optimizem in občutek nemoči. Zanimiv je tudi neke vrste stockholmski sindrom male Mumei, ki ne ve, kdo je pravi zlodej. Dečva poleg tega trpi za bipolarno motnjo, saj pokaže niz različnih obrazov. Pojavi se tudi lik, ki spočetka deluje precej dobrotljivo, toda se kmalu izkaže za pravega makiavelistič­­ne­ga manijaka. Nenazadnje je tu vprašanje družbe, v kateri vladata pomanjkanje sočutja in strah. Slednji je tako pretiran, da se resno vprašaš, kakšne razsežnosti bo dosegla človeška neumnost.

Ikoma se zoperstavi črednemu nagonu družbe in skuša rešiti svet. Pripoved spremlja temačno vzdušje, zato pa animacija ustvarja več živahnosti.

Žal Kabaneri niso na ravni Attack on Titana. Kljub sprva obetavni zasnovi se nekje na polovici izkaže, da so avtorji v pripoved želeli natrpati preveč (plitkih) idej hkrati. Liki nimajo enake življenjske globine, zgodba pa se razvija zelo počasi in je nadvse že videna ter polna klišejev. Glavni adut dvanajstdelne nizike sta tako čudovita animacija in odlična glasbena podlaga, kar pa zadošča predvsem za lahkotno krajšanje časa med čakanjem na nadaljevanje Titanov. 

Kabaneri of the Iron Fortress objavljeno: Joker 280
november 2016