Revija Joker - ReLife

ČLANKI
stranka » članki » japanka » ReLife
ReLife
...
Tamala

Zamisli si, da se bližaš tridesetim. Šolanje si že zaklju­čil in v zadnjih letih si opravljal številna prilož­nostna dela, zaposliti pa te ni hotel nihče. Finančno si odvisen od staršev, morda si z njimi še vedno pod isto streho. In za povrh si samski. Tako življenje fura Arata Kaizaki, junak serije ReLIFE. Po spletu nesrečnih okoliščin je prišel do točke, ko so vsi okoli njega us­peš­­ni, on pa se počuti kot totalna zguba. A fant nekega dne spozna človeka, ki mu ponudi nov začetek: eks­periment, pri katerem se lahko vrne v srednje­šolske klopi in znova zaživi. To mu omogoči nova tab­leta, ki njegov videz nemudoma pomladi za deset let. Kleč je v tem, da o eksperimentu ne sme govoriti, saj bo v tem primeru iz njega izločen, prav tako pa mu bodo izbrisali vse spomine nanj.

Zgodba se plete okrog življenja pomlajenega Arate in njegove nove mreže poznanstev. Zasedba je z izjemo glavnega junaka precej piflarska, a hitro priraste k sr­cu. Vsakogar tarejo svojevrstne tegobe in muhe: zadržano učenjakinjo, tekmovalno tsundero (tsundere je oseba, ki je sovražno nastrojena, preden jo spoz­naš), firbčno malo zalezovalko, prijaznega in nešport­­nega bistroumneža. Spremljal boš pred­vsem njihove odnose, Aratin napredek pri vklju­čevanju v družbo ter konfliktne situacije, ki jih do­živ­lja ob tem. Seveda se pri najstnikih ni mogoče izogniti romantičnim vlož­kom. Na tem mestu pomis­li, kako bi se ti kot 27-letnik znašel v družbi samih mladoletnic!

l Temnolasi Arata in kompanija ti bodo hitro zlezli pod kožo. Razvoj njihovega prijateljstva je simpatičen, še posebej dober pa je situacijski humor. Kakopak japonskoidni in hektično čudaški.

Serijo odlikuje odlično pripovedovanje, ki te nemalokrat spodbudi do razmišljanja o lastnih življenjskih odločitvah. Zlasti ker se hitro poistovetiš z marsikatero situacijo in likom. Vse skupaj je začinjeno s pravš­njo mero humorja, ki elegantno umiri dramatične trenutke. Rezina življenja, s katero ti postrežejo avtorji, te bo morda spomnila na Orange ali Clannad. Nekoliko so kiksnili le pri napredku zgodbe. Ob koncu boš namreč ugotovil, da se nisi bistveno premaknil po časovnici in da si dosti časa spremljal zgolj najstniško dramo. Za večjo dozo konkretne fabule boš moral prelistati aktualno mango, a naj te to ne odvrne od televizijske adaptacije. Črke so lepo prelili v animirano obliko in ji dodali všečno glasbeno podlago. Če ti je žanr 'slice of life' pri srcu, si boš po trinajstih epizodah gotovo želel nadaljevanja. 

ReLife objavljeno: Joker 280
november 2016