Revija Joker - Death Parade

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Death Parade
Death Parade
...
Eilrahd

Za razliko od ostalih dveh animirank v tokratni japanki se v seriji Death Parade čustva kažejo v izbruhih brutalnega nasilja. Študija življenja, smrti in teme človeškega srca pač ne more biti lirična. In svet, kakor ga kaže Parada smrti, ni lep. Ko človek umre, mu je treba soditi in določiti, ali bo njegova duša oživljena ali uničena. Odločitev mora biti sprejeta glede na njegovo predstavo v igri na življenje in smrt. Sodnik te igre v baru tako sprejema težke odločitve, ko na dan vrejo neprijetne resnice. Death Parade je torej antologijski anime – ogledalo, kakršnega so človeški družbi nastavili Dante z Božansko komedijo, francoski in ruski realisti z Balzacom ter Dostojevskim na čelu in predlani Alejandro G. Iñarritú s filmom Birdman.

Nabor iger v baru je širok. Vsaka je prirejena ig­ralcu in razkriva temo njegove duše.

V skoraj vsaki epizodi spremljamo dve osebi, ki sta primorani sodelovati v igri, verujoč, da živita. Od izida sta odvisna njuni življenji, spomini na trenutek smrti pa so potlačeni. Nastane kompleksna serija močnih, poglobljenih študij značajev, ki kaže, da nihče ni zgolj dober ali slab. Soditi o človeškem življenju ni ne lahko ne enostavno. Čeprav sodnik pozna spomine igralcev in ostaja nevtralen, ni sposoben v celoti razumeti motivov za dejanja. Problematično je namreč, da sodniki niso in nikdar ne bodo ljudje. Ne poznajo življenja, smrti in celotnega spektra naših čustev in psihe. Sodbe so torej lahko že v osnovi napačne. Ta sistemska pomanjkljivost poraja vprašanje, ali v kritičnih trenutkih zadostujejo in ali je prav, da se ljudi ne sodi po najboljših, ampak po najslabših dejanjih. Oziroma, še bolj radikalno: kaj sploh pomeni soditi? Z nenehnim preizkušanjem in spraševanjem o tem, kaj določa osebo, Death Parade zareže globoko v naravo človeka oziroma morale. Na več ravneh.

Decimovi črnolasi partnerki ni mogoče soditi, saj se edina od začetka zaveda, da je mrtva

Gre za izvrstno, čudovito animirano niziko z odlično glasbeno podlago in privlačnimi liki, naj bo to glavni protagonist, njegova človeška spremljevalka ali pa sodelujoči v igri. Z neponovljivim vzdušjem prikaže svet, poln iger, vendar ne zabave. V vlogo končnega razsodnika pa v končni fazi postavi – nas.

Death Parade objavljeno: Joker 271
februar 2016