Revija Joker - When Marnie Was There

ČLANKI
stranka » članki » japanka » When Marnie Was There
When Marnie Was There
...
Eilrahd

To Ghiblijevo dolgometražno izrisanko si je skoraj nemogoče ogledati, ne da bi v njej videli labodji spev oziroma elegijo studiu, ki je proizvedel mojstrovine, kot so Nausicäa, Moj sosed Totoro in Čudežno potovanje. Nežna pripoved bo namreč do nadaljnjega zadnji izdelek, pod katerega se bodo mojstri podpisali in še zadnjič zaplesali v mesečini na teme prijateljstva, fantazije ter iskanja duševne trdnosti.

Sproščeni pogovori so redki, kajti Anni v družbi ljudi ni udobno. Postala je prikladno nedostopna.

Marnie je pretresljiva pripoved o tem, kako se naučiti sprejeti tragično preteklost in premostiti razlike – ne zavoljo vklapljanja v družbo, temveč zaradi notranjega miru. Kot večina Ghiblijevih filmov se začne s selitvijo, ki hkrati pomeni potovanje v duševni svet os­rednjega lika. Spremljamo depresivno dekle Annie, ki je pred leti izgubilo starše. Zaradi tega je nagnjena k samomoru, kar redko vidimo že v fikciji za mlade od­rasle, kaj šele v animirankah. Avtoportret 'grda, ne­umna, zato se sovražim' zareže globoko v lik in v gledalca, pri čemer je Annie namenoma odbijajoča. Za pomiritev se znajde v osamljeni primorski hiški. V njej opazi deklico Marnie, v vseh pogledih njeno nasprotje.

Če bo to zadnji film studia Ghibli, bo slovo krasno. Med drugim si je prislužil nominacijo za oskarja!

Je Marnie duh? Namišljena prijateljica? Kaj drugega? Na misel pridejo besede iz pesmi v prozi Angel francoskega pesnika Paula Valéryja: “Nekakšen angel je sedela na robu vodnjaka. Ogledovala se je v njem in ugledala dekle, vso v solzah.” Kmalu se meje med resničnostjo in domišljijo začnejo brisati. Anna odseva Marnie in obratno. Zdi se, kot da sta si izmislili ena drugo. Nobena ni duh, nobena ni resnična in ena drugo vo­dita skozi melanholijo, ki ju obdaja.
Pripoved je spočetka nekoliko hitra in jo je mogoče primerjati z vetrom, ki zavija okrog vogalov. A kasneje se upočasni in na koncu, ko nastane pravi vrtinec čustev, srce vztrepeta. In kakor sta prepleteni Anniejina ter Marniejina usoda, tako sta v vsakem človeku prepletena svet čustev in razuma, ki se dopolnjujeta in si nasprotujeta. 

When Marnie Was There objavljeno: Joker 271
februar 2016