Revija Joker - Your Lie in April

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Your Lie in April
Your Lie in April
...
Eilrahd

Glasba ima moč, da spreminja življenja – ta ideja leži v samem srcu animejske serije Tvoja laž v aprilu, ki obsega dvaindvajset povezanih epizod. Nizika raziskuje, kako glasba navdihuje in omogoča tako izvajalcem kot poslušalcem, da se skoznjo izrazijo in najdejo sebe. S čudovito kom­binacijo čust­ve­ne resonance, bleščeče animacije in nežne zvočne podobe izvemo zgodbo o dekletu in fantu, ki odkrivata sebe ter se učita soočati z izgubo ljubljenih.

Romantika je v animiranki resna in odrasla. Odnosi so pristni, a glasba je pred vsem.

Ko obetaven mlad pianist Kousei Arima izgubi mamo, ki je obenem njegova učiteljica, postane gluh za svojo glasbo. Opusti igranje klavirja in se zadovolji s pustim, dolgočasnim življenjem v svetu brez barv. Ne­kega aprilskega dne pa se njegovo življenje korenito spremeni, ko je priča nastopu violinistke Kaori. Pod vtisom čustvenega in doživetega goslanja Kousei počasi odkriva svoja občutja do umrle matere na eni in violinistke na drugi strani, v njegov svet pa se po­ča­si vračajo barve. Te prispevajo k odličnemu vtisu, saj se izkažejo za podobno učinkovite kot pri hollywoodskih filmih Memento in Schindlerjev seznam. Predvsem se vtisne v spomin način, kako poudarjajo doga­janje in dejanja protagonistov. Svet, kot ga vidi Kousei, predstavljajo otožni, ubiti odtenki. Kaorin svet je, nasprotno, bleščeč in živahen – ona je glasbenica njegove tišine. V krasno animirane predstavitve glasbenih nastopov je trdno in nevsiljivo vpleten simbolizem, ki poetično prikaže občutke nastopajočih.
Tvoja laž v aprilu je pripoved, polna barv in čustev, ki izpostavi vez med Kouseijem in Kaori, pa tudi star­ševsko ljubezen, obžalovanje, upanje in vztrajnost. Zlasti vseprisotna je ljubezen, ki junake žene naprej in jih navdihuje v najpreprostejših stvareh, da ras­tejo v bolj­še ljudi. To je tesno povezano z glasbo in nje­no močjo. Glasba predstavlja okno v notranji svet ju­na­kov in izvrstno dopolnjuje dogajanje na zaslonu. Izbor, ki obsega dela Beethovna, Čajkovskega in Chopi­na, ne razočara. Zato med liričnimi animejskimi st­va­rit­vami, kot so Fruits Basket, Haibane Renmei in Clannad, Your Lie in April zasede visoko mesto. 

Nizika poskrbi za nekaj najlepših muzikaličnih prizorov nasploh. Tukaj: glasbenica tišine.

Your Lie in April objavljeno: Joker 271
februar 2016