Revija Joker - The Wind Rises

ČLANKI
stranka » članki » japanka » The Wind Rises
The Wind Rises
...
Jurec

Kaze Tachinu ali po naše Veter se dviga pripoveduje o Jiru Horikoshiju, ki si želi postati pilot, vendar mu to preprečuje kratkovidnost. Tako se po sre­čanju z (resničnim) italijanskim izdelovalcem letal Capronijem odloči, da bo avione raje načrto­val. Med študijem spozna mlado Naoko, ki ji v prometni nesreči priskoči na pomoč. Prav ta dogodek zaznamuje za­četek zgodbe o sreči in izgubi, veselju in žalosti ter hrepenenju po nedosegljivem. 
Čudovito animirani Wind Rises se razliko od fantastičnih svetov, tipičnih za Miyazakija, poglablja v duše in skrbi likov v realnosti. Sprva počasno spoznavanje okoliščin, pomembnih za razumevanje ravnanj in mišljenja protagonistov, zlagoma prerasteta v preplet čustev in v fabulo, ki kljub navidezni zateženosti nosi prepoznaven Ghiblijev pečat. Gre za karakterno dramo, ki ni primerna za otroke in se lahko po sporočilnosti primerja z Grave of the Fireflies. Jiro je poosebljena radovednost in radoživost, ki se vedno, ko ga življenje potolče, vrne močnejši, Naoko pa je njegovo nasprotje – umirjena, a močna žena, ki se kljub slutnji zaveda, da mora Jira prepustiti njegovi največji strasti.
Ravno simbolika brezpogojne ljubezni in medsebojnega spoštovanja, ki se stopnjujeta do žalostnega, toda katarzičnega zaključka, je botrovala letošnji nominaciji za oskarja. Wind Rises bi ga moral prejeti, saj gre za vrhunsko metaforo življenjskega kroga, kjer se po vsaki izgubi porodi prilož­nost za nekaj novega.

The Wind Rises objavljeno: Joker 253
avgust 2014