Revija Joker - From Up on Poppy Hill

ČLANKI
stranka » članki » japanka » From Up on Poppy Hill
From Up on Poppy Hill
...
Sneti

Do zdaj smo menda zmenjeni, da japonske risanke, animeji, še zdaleč niso le za otroke. Niti niso počez nafilane s čudaškimi bitji, eksplozijami in samuraji. Takim stereotipom se ne podrejajo mnogi avtorji, še najmanj tokijski Studio Ghibli, kjer so nastale klasike, kot so Spirited Away, Mononoke, Totoro, Arrietty in tako dalje. Med njihove boljše izdelke se uvršča tudi From Up on Poppy Hill, posnet po istoimenski mangi iz osemdesetih, ki so ga na dan izida tega Jokerja začeli vrteti v ameriških kinih. Ta inačica se ponaša s sinhronizacijo, pri kateri sta sodelovali Gillian Anderson in Jamie Lee Curtis.

Pogled z makovega griča je moč ujeti na japonskem blu-rayu, ki je nezaščiten in ima večjezične podnapise. Lahko pa počakaš na inačico z novim sinhrom.

Toda z izvirnimi glasovi ni celovečerec nič slabši. Morda je celo primernejši, saj je kraj dogajanja realna Japonska brez trohice pravljičnih primesi. Smo leta 1964 in v obmorskem mestecu blizu Tokia dekle Umi hodi v srednjo šolo, pomaga v zasebnem internatu ter pogreša umrlega očeta. Ker mu vsak dan na drog dvigne mornariške zastavice, pade v oko mladeniču Shunu. A vzcvetela ljubezen naleti na solnato zemljo, saj je trde okoliščine ne dopuščajo.

Vedno znova občudujem sposobnost Ghiblijevih animatorjev, da ustvarijo priljudne, življenjske like. Levo je junakinja Umi, desno njen snubec Shun.

No, zgodba ne zavije v tragiko, marveč med spogledovanjem z melodramo obdrži simpatičen optimizem, značilen za Ghibli. (Režiral je Goro Miyazaki, sin velikega fotra Hayaa.) Deležni smo tako solz kot poguma in smeha, zgodba mladih zaljubljencev pa je postavljena pred širše ozadje države, razcepljene med varovanje tradicije in željo po novih časih. Eksplozivne akcije ni, klanja še manj, saj gre za dramo. Kdo bo rekel, da za nekam 'babjo'. A simpatični liki, luštno sosledje dogodkov, ki vključujejo hecno čiščenje usranega fantovskega brloga na kampusu, čudovit so­undtrack in izredna animacija, polna subtilnosti, zaokrožijo še en topel, umetniški, zmagovit Ghiblijev izdelek. Tak, ki je namenjen predvsem odraslim. V duši, ne le v telesu. 

Delovna Umi biva v zasebnem internatu, hodi v šolo in streže gostjam, ki mejijo na prijateljice. Prijetno je opazovati starojaponsko kulturnost.

From Up on Poppy Hill objavljeno: Joker 236
marec 2013