Revija Joker - The Tibetan Dog

ČLANKI
stranka » članki » japanka » The Tibetan Dog
The Tibetan Dog
...
Kimoko

Risani celovečerec o ponosnem tibetanskem mastifu je multikulturni proizvod. Animacijo z originalno mandarinsko sinhronizacijo so namreč izpeljali pod taktirko veterana Masayukija Kojime, kitajskega filmskega vplivneža CFGCja in japonskega studia Madhouse.

Sprehod s tibetanskim psom je možen po regijsko nezaščitenem kitajskem blu-rayu, ki ima mandarinsko sinhronizacijo in angleške podnapise.

Pripoved se začne v prostranosti tibetanskih pašnikov ob prelomu 20. stoletja. Sredi slikovite pokrajine spoznamo desetletnega Tenzinga, ki se po materini smrti odpravi k odtujenemu očetu. A v samoto ga pahnejo breme tujega okolja in običajev, nedostopnost starša, katerega krivi za rano smrt majke, in njegova meš­čans­ka vzgoja, zaradi katere je posmeh vrstnikov. Tedaj pride v visokogorsko skupnost zlat tibetanski mastif. Tenzing najde v psu, ki ga poimenuje Doogee Yongzhi, vzornika in učitelja, ki mu pokaže, kako se prilagoditi novi okolici in se postaviti zase. No, mastif ne seje le pozitivnih čustvev, marveč postane za lokalne nepridiprave krivec za pomor živine in ljudi. Med njimi se znajde tudi šefov brat ...

Pasji ravs ne razkazuje le moči bikastih mastifov, marveč lepoto okolice in tekoče animacije.

Ob animeju, ki temelji na klasični kitajski fabuli, se bodo imeli fino mlajši in starejši. Tamali se bodo radovali fantka z izjemnim psom, dočim se bodo odrasli nacejali moralnih podukov, ki veljajo tudi za sodobno družbo. Nekatere težave modernih familij poosebljajo celo določeni liki. Tako je oče utelešenje spora med poklicem in družino, mlada zdravnica je glas čustvene dovzetnosti in razuma, stara bakica v podobi vra­ževerja prikazuje togost tradicije, razbojniki pa so inkarnacija pohlepa materialnega sveta. Takisto simboličen je iztek. Vaščani in štirinožni junaki se morajo namreč soočiti z nadnaravnimi silami, ki so združek vseh nelogičnih in negativnih čustev.
Tibetanski pes se ne more ravno primerjati z Ghiblijevimi dolgometražnimi uspešnicami. Je pa zavoljo izrazite sporočilnosti, kakovostne animacije in čutne glasbe vreden ogleda. 

Najti kolege ni lahka reč. A unikatni pes in gobezdavi froc iz bližnje jurte olajšata prenekatero skrb.

The Tibetan Dog objavljeno: Joker 236
marec 2013