Revija Joker - The Princess and the Pilot

ČLANKI
stranka » članki » japanka » The Princess and the Pilot
The Princess and the Pilot
...
Kimoko

Devetindevetdesetminutni fantazijski animejski celovečerec, ki sodi med vojne romance, slika subtilen spopad v človeku, razcepljenem med hotenji in obveznostmi, s katerimi družba pritiska nanj. Globlje čustvene ravni animacije koreninijo v istoimenski knjižni predlogi izpod peresa Korokuja Inumure, ki sta ji dinamično podobo skrojila studia Madhouse in TMS Entertainment.

Vojna drama o princesi in pilotu je izšla na japonskih DVDjih in blu-rayih, ki jih je moč predvajati pri nas. Prvi ima še angleške podnapise, dočim jih drugi ne navaja.

Amatsukami, ki je v sovražnih odnosih z deželo Levamme, skuša izvesti atentat na bodočo kraljico osovražene države, ki spodleti. Prestolonaslednik zato odredi, da jo z otoškega domovanja dostavijo na celino. Za samomorilski polet čez sovražnikov teritorij zadolžijo najboljšega pilota v levammski vojski Charlesa Karina. Dec je car med letalci, toda zaradi oče­to­vega porekla je tarča psovk in fizičnih obračunov. Edini prostor, kjer se lahko dokaže in je zares svoboden, je nad oblaki v kabini letala. Iz tega razloga pristane na tvegano misijo in v avionskem dvosedu s princeso na krovu poskusi prebiti bojno linijo. Pri tem se ne spopada le s tiholazenjem, tehničnimi težavami in lebdečimi rušilci, ki ju hočejo sestreliti z neba, temveč s svojo preteklostjo, v katero je vpletena bodoča članica kraljevske družine.
Dediščina literarnega dela je močna, saj je kljub vojnemu ozadju bore malo akcije. Neprimerno več je tuhtanja in notranjega razglabljanja. Spopadi so razdeljeni na krajše etape, ki se hitro vrnejo v rutinsko letanje med vatastimi oblaki. A pomanjkanje dinamike ne pomeni, da je film dolgočasen. V samurajskem duhu daljnovzhodnega otoka nastopi namreč dilema, kaj postoriti, ko se hoče junakinja znebiti kastne dolžnosti. Lik plačanca pa ne sledi le vonju denarja, marveč ima plemenitejša načela, ki kljub zlorabam v otroštvu niso zakrnela. Res je le, da se scenarij številnih tem le dotakne, namesto da bi jih razvil. Po ogledu te bo nemara zamikalo prebrati izvirnik, saj osebam v animeju občasno zmanjka polnosti.

Prelivanja krvi je malo, toda samurajski spopad za lovor najboljšemu letalcu, ki se zateka k drznim manevrom in sejanju krogel iz mitraljezov, je všečen.

Za poznavalce velikookih risank bo konec manj zanimiv, saj je za japonske standarde dokaj klišejski. Je pa priporočljiv za tiste, ki so se nažrli standardiziranega zahodnega zaključka. No, bržda se bomo strinjali, da so pokrajine narisane lepo in z občutkom za detajle. Isto velja za računalniško animacijo krilatih prevoznih sredstev, ki ne bodejo v oči.
The Princess and the Pilot je zaokrožena celota, ki se ne posveča toliko cilju kot potovanju. Kajti takrat se odprejo vrata v dušo posameznika, ki razkrijejo njegovo preteklost, sedanjost in prihodnost. 

Prelivanja krvi je malo, toda samurajski spopad za lovor najboljšemu letalcu, ki se zateka k drznim manevrom in sejanju krogel iz mitraljezov, je všečen.

The Princess and the Pilot objavljeno: Joker 236
marec 2013