Revija Joker - Psycho-Pass

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Psycho-Pass
Psycho-Pass
...
Kimoko

Kiberpankovska detektivska serija, ki bo trajala do konca marca, tematsko spomni na Minority Report. Dogajanje je postavljeno v ne preveč oddaljeno prihodnost, kjer je družba odvisna od sistema, ki nadzoruje psihično stanje ljudi. Program z babjim imenom Sybil je sposoben brati čustveno stanje človeka in mu določiti zločinski količnik. Če vrednost prekorači dovoljeno, ga oseba nasrka. 
Zgodbi sledimo iz zornega kota inšpektorice Akane, ki se pridruži posebni policijski enoti. Ta nadzoruje morebitne zločince, ki ostajajo na 'omejeni prostosti' v zameno za to, da se podijo za morilci. Sodbo izvršijo s pištolami, ki so oči in vislice novodobne družbe. Po eni strani delujejo kot fazerji iz Zvezdnih stez, saj žrtev paralizirajo, a se lahko spremenijo v eliminatorje, ki sovraga raznesejo kot zrel paradižnik.

Prav družbena ureditev postane vodilo za nadaljnje dogajanje, ki se začne vedno bolj zapletati. Kmalu se prične igra mačke z mišjo, kjer nabriti antagonist z otroško lahkoto obrača pravila proti sistemu. Slepo zaupanje v Sybil se ne obrestuje več, saj njene odločitve niso nič več kot črnobele razsodbe na osnovi čustvene nestabilnosti. Ljudje ne vedo, kaj se dogaja v njihovi popredalčkani resničnosti, in tudi junaki se ne zavedajo, da represivni sistem rojeva še bolj gnile ume, ki uidejo izpod strogega nadzora. Prepad med definicijo zločinca in zločina postaja vedno večji. Takisto razumevanje tega, kaj določa kriminalca: dejanje ali sistem?

Psycho-Pass objavljeno: Joker 235
februar 2013