Revija Joker - Mardock Scramble

ČLANKI
stranka » članki » japanka » Mardock Scramble
Mardock Scramble
...
Kimoko

Dotična vizualna poslastica je trilogija filmov, ki temelji na istoimenski knjižni seriji. Prva sta že na ploščkih, zadnji bo letos. Feni ZF-klasik, kot sta Blade Runner in Ghost in the Shell, bodo prišli na svoj račun, saj Mardock prinaša kiborge, psihotične sovrage z anatomskimi 'nadgradnjami', inteligentno 'orožje' z lastno osebnostjo, akcijsko mlatenje in čezmerno sejanje krogel.

Junakinja je petnajstletna cipa Rune, ki po srečanju z nasilnim kockarjem dobi kibernetsko modificirano življenje s kupčkom smrtonosnih gizmov. Lasti si jih njen sintetični spremljevalec, ki je videti kot gosposko oblečena, zgovorna zlata miška, v nevarnosti pa se preobrazi v poljubno orožje in oklep, ki bolj razkriva kot zakriva. Rune pomoč ceni, kajti sledijo ji plačanci z biološkimi dopolnitvami, ki zbirajo dele teles. Lahko si predstavljate, kakšen fetiš ima zlikovec Pussyhand.
Zgodba ima klasično trilersko zasnovo, ko mora priča spraviti negativce pred sodišče, razveseli pa kibernetski obrat, ko žrtev dobi tehnološko nadmoč in tala batine. Seveda s tem pride moralna dilema: prepustiti falote sistemu ali vzeti pravico v lastne roke in jih kaznovati z enako mero sadizma? Odločitev ni enostavna, saj sintetični glodavec ne prebavlja zlorabe ...

Mardock Scramble objavljeno: Joker 235
februar 2013