Revija Joker - 3DS leto pozneje

ČLANKI
stranka » članki » drkamož - tematski članki » 3DS leto pozneje
3DS leto pozneje
...
“Stereoskopska školjka mešanih občutij,” se je aprila lani glasil naziv testisa nove Nintendove ročne konzole 3DS, ki se je zaključil s poglavjem “Zaenkrat nein, danke.” Na pragu naslednjega poletja Sneti preveri sodbo.

Reševalna misija je bila nujna. Splovitev 3DSa februarja 2011 na Japonskem in marca na ostalih bist­ve­nih teritorijih Združenih držav, Evro­pe ter Avstralije je bila sicer us­peš­na. Do konca marca so v promet spravili 3,6 milijona kosov, kar je bilo manj od pričakovanih štirih, a vendar. Ampak ko so se umirile erekcije zgodnjih kupcev, ki vedno pojijo začetno trženje, je prodaja začela usihati. V naslednjih treh mesecih so prodali relativno skromnih 710.000 primerkov in ker je obenem padel promet z DSom in wiijem, so Nintendove delnice cepnile na najnižjo vrednost v šestih letih.

Konzolica je solidno opremljena za multiplayer, saj podpira lokalni in spletni, oba brezžično. Dolo­če­ni špili, kot sta Super SF4 in Mario Kart 7, nudijo mož­nost omejenega lokalnega igranja z le enim modulom.

To ni bilo nič čudnega, kajti odgovorni so zavozili mnogo vidikov. Med lansirnimi igrami ni bilo niti enega moram-ga-imeti naslova - nič Zelde!, nič Maria!! -, spletna trgovina ni bila nared in priporočena cena je znašala visokih 250 evrov. Dodatno so ugledu zavdali tabloidi, ki so poročali o slabosti med gledanjem v 3D-zaslon in njegovi neprimernosti za otroke. Proizvajalec je resda jasno navedel, da efekt ni priporočljiv za oči mlajših od šest let, dočim kratke seanse s 3DSi v trgovinah niso bile primerne za ust­var­janje pravega vtisa o konzoli. Toda škoda je bila storjena.
Nintendo je v odgovor jurišal na slabe točke 3DSa. (Podobno so morali svojčas posredovati pri N64 in gamecubu. Človek bi si mislil, da jih je zgodovina izu­či­la). Šef podjetja Satoru Iwata je samurajsko sprejel odgovornost in si za polovico znižal plačo, za kar smo mu nadvse hvaležni, ker ga bomo lahko za vse večne čase postavljali za zgled usranim slovenskim politikom. Zagnali so internetno prodajalno, obstoječim kupcem darovali dvajset brezplačnih dobrih starih iger z NESa in game boya advance ter avgusta ceno naprave porezali na 180 evrov. Čeprav bo hardver zaradi tega začel prinašati dobiček šele septembra letos, je pomagalo. Številke so se začele vzpenjati in do konca letošnjega marca so prodali že 17 milijonov trideesov. Prodaja je bistveno večja od vitine!

Kot avatar ti rabi mii, animirana figurica. Njen obraz je lahko podoben, če aplikaciji pustiš, da s fotke razbere poteze. Miiji imajo možnost skakati na obisk na druge 3DSe, ki jih srečaš na poti (StreetPass), nakar blodijo po virtualnem vrtu.

3DS leto pozneje objavljeno: Joker 227
junij 2012