Revija Joker - Game boy advance

ČLANKI
stranka » članki » drkamož - tematski članki » Game boy advance
Game boy advance
...
Ko ga Sneti izvleče, ga vsa okoliška mularija veselo pograbi in ga začne drkati. Game boy advance, seveda.

Ako imamo običajne konzole v Sloveniji pretežno še kar in še vedno za drkalice, so ročne konzolice zapostavljene toliko bolj. Toda to je čisti snobizem, ki ga spodbuja in pogojuje phanje lastnega ega z ultradragimi, ultramočnimi PCji, pripravljenimi na grafične nadučinke in sesanje podatkov s spleta z nekaj megabajti na sekundo. Zunaj, kjer bije srce igričarske industrije, kjer se obračajo zlati novci in se kuje prihodnost tega posla, vedo, da je kakršnokoli podcenjevanje tovrstnih napravic zelo, zelo nespametna poteza, tako kar se tiče založnikov kot igralcev. Prvi ne morejo mimo ogromnih količin prodanega hardvera in softvera, drugi pa ne prezrejo lepe količine dobrih špilov. Nekomu, ki si iz glave ne more izbiti grafične lepote kakih Giants in kategorično ne pristaja na manj, je nemiselno dopovedovati, kako noro zabavne so v bistvu lahko igre na ročni konzoli. Vendar menim (upam), da takih izgubljenih duš ravno ne mrgoli. Dejstvo je, da je igralnost igralnost, najsibodi v Maxu Paynu, Pongu ali Pokemonu. Več ljudi kot to spregleda, lepši bo svet.

Game boy advance od blizu, z vase zadeganim japonskim Mario Advancem. Bateriji bosta zdržali kakih dvajset ur, kar ni veliko, malo pa tudi ne.

O trgu ročnih konzol bi lahko govoril pravzaprav kot o sinonimu z Nintendovim game boyjem. Mali, sprva sivi in zaslonsko črnobeli, nato povsod barvni monolit, je konkurenco bodisi nemilo zatrl v kali (Sega game gear, Sega nomad, SNK neo-geo pocket, Atari lynx), bodisi ji nikakor ne dovoli dihati (Bandai wonderswan). Še več, s svojo neznansko priljubljenostjo je zmaličil celo tekmece iz lastnega vališča, kot je bil virtual boy, njihova kakovost gor ali dol. Jasno, zadevica je pripravna in dokaj poceni, iger pa kot listja in trave. Za Američane in Japonce, ki so veliko na poti in imajo precej višji standard, je kot naročena, pa tudi pri nas si je game boy kar lepo postlal. Ampak igralni deček je končno naletel na mino: na mlajšega in zmogljivejšega bratca z imenom game boy advance, za katerega ni težko napovedati, da bo zlagoma, a zanesljivo prevzel žlahtnikov žlahtni tržni delež (hihi, je kanibalizem pri Nintendu v družini?). Lansiranje game boy advanca enaindvajsetega marca na Japonskem je bilo popoln uspeh. Navdušeni igralci so taborili pred trgovinami dolgo pred njih odprtjem inu začetna zaloga okrog dveh milijonov kosov je urno pošla. Nič čudnega: GBA je blazno luštna zadevica s hudo všečnimi špili in zagotovljeno prihodnostjo, saj so h koritu priskočili vsi pomembnejši založniki, od Electronic Arts prek Activisiona do japonskih gigantov na čelu s Sego, in dodaten kamnolom manjših. Na smenju E3 sem igral dva ducata naslovov in jih zrl vsaj trikrat toliko, kar je za napravo, ki se je komaj pojavila, ogromno. Del privlačnosti je bil sicer ta, da so sliko pošiljali na Sharpove monitorje LCD, kar doma nekako ni mogoče, a vseeno.

Game boy advance objavljeno: Joker 95
2001