Revija Joker - Zabavni zaplenjevalniki dlani

ČLANKI
stranka » članki » drkamož - tematski članki » Zabavni zaplenjevalniki dlani
Zabavni zaplenjevalniki dlani
...
Sneti se vse prej kot retorično vpraša, katera ročna špilavna pripravica naj tebi ali komu od tvojih dragih v tem prazničnem času naposled zaposli prste.

Kako nenavadno, a kako resnično. Ročno igranje, ki je bilo še nedavna omejeno na mulčke, one, ki se niso znali ali hoteli izvleči iz retro prijema, in redke neimpresionirance nad poligonskimi čudesi, je krepko spremenilo obraz. Za to sta zaslužna predvsem grafični skok v tretjo dimenzijo in večja kompleksnost iger, ki sta neposredni posledici orto zmogljivejših drobovij. Kar je napovedal DS, je v velikem slogu dokončal PSP, po moči praktično ustrezen playstationu 2. Podobe, ki jih zremo na televizorjih, so se v nič kaj slabši obliki preselile v dlan, medtem ko so špili po zaslugi izdatnejše računske sile in velikega povečanja shranjevalne kapacite postali tako zapleteni, kot se za leto 2005 spodobi. Dočim je naslovom na mobilnikih in, deloma, game boyu advance še moč reči igrice, so oni za DS in PSP v številnih primerih čisto prave igre, kakršnih se ne bi sramovale niti obtelevizorske drkalice, niti računala. Zato v očeh kogarkoli, ki se na stvar vsaj malo spozna (oni drugi naj pač gredo tjakaj, kamor sonce nikdar ne posije), sodobni ročni drezalec ni več retro frik, nedonošenček ali zamaščen otaku, temveč l33t mamojebec, ki se od sobašev loči zgolj po tem, da svoj pinjau-fiks išče na premičen način.
Drugo vprašanje je seveda, kateri onegaj si v ta namen privoščiti. Izbira, ki sega od DSa in PSPja prek GBAja do telefonov, je kar široka, tako cenovno kot zasnovno. Razglabljajmo!

Zabavni zaplenjevalniki dlani objavljeno: Joker 149
december 2005