Revija Joker - Tres in gunc

ČLANKI
Tres in gunc
...
Navi poprime za igralnega dečka in naleti na štrlino. Čez pol ure poroča o vragolijah, ki jih je moč uganjati z nekaj ročne spretnosti.

Prav sodobno in vsesplošno zaželeno je postalo, da se igra ne oklepa le tradicionalnega prstničnega bezanja tipk in mišona, marveč skuša igralca aktivirati še drugače. Nintendo takih naprednih funkcij ne tlači le v novince, ampak z njimi zaljša že uveljavljene sisteme. Njihov igralni pob se lahko tako pohvali s prgiščem nenavadnih naslovov, ki jih v angleščini označujejo kot 'gimmicky'. Izraz je malce slabšalen in pomeni novotarijsko, gizmovsko, na-poceni-finto-se-vlečoče naspidiranje preizkušenih konceptov s kako napredno funkcijo. Konkretno pri game boyu se to kaže v obliki iger z žiroskopi - tipali za nagib, skritimi v zajetnejšem plastičnem ohišju modula. Zamisel ni nova, saj so prvi prostorsko občutljiv špil za (barvnega) dečka izdali že pred štirimi leti. Pri Kirby Tilt 'n' Tumble je kotaluckanje rožnatega okrogleža sledilo nagibanju vodoravno ležeče konzole v štiri smeri. Zdaj pa se na policah šopirita dva naprednejša guncalna špila, WarioWare Twisted! in Yoshi's Universal Gravitation.

Frkolinova zložljivost ima v uvidu prileganje v vsak žep. Toda z vtaknjenim suvalom v naritnem prišitku žuli, v naprsnem pa privlači hecne poglede.

Tres in gunc objavljeno: Joker 149
december 2005