Revija Joker - Drkalniški supermož

ČLANKI
stranka » članki » drkamož - tematski članki » Drkalniški supermož
...
468.883 kosov na Japonskem v treh dneh. Več kot 500.000 v začetnem tednu v ZDA. Do konca februarja nad 1.700.000. To so prodajne številke za novo Nintendovo ročno konzolo DS, ki sezujejo celo Snetija.

Obstaja nekaj, česar v naši ljubi podalpski dolinici, kjer med nasmejanimi ljudmi varno stopicljajo brhki fazani in v katere bistrih potočkih poplesavajo samozavestni mufloni, ne bomo nikdar videli. In sicer v kače razpotegnjenih množic, ki se v hladnem jutru vijejo okrog zajetnih trgovskih stavb in z izrinjenimi malčki na začelju ter odločnimi šotoriščniki na čelu čakajo na nov kos igričarskega hardvera. Pri nas bi se kaj takega pripetilo kvečjemu, ko bi priredili zborovanje z nazivom 'Opravljaj soseda, strup za krave talamo zastonj'. Ali v Tokiu je bil ruljekov namen 2. decembra lani bolj visokoleteč: čimprej si doboditi nintendo DS. Ni jih bilo malo, ki so pred štacunami, ki so se odprle ob sedmih zjutraj, v zimskem mrazu kampirali od večera prejšnjega dne, in prodajna cifra prvega dne je bila za narod, ki se otepa z gospodarskimi težavami, nadmočna. Blagajne so zacingljale dvestotridesettisočkrat, s tem, da je s tem številom konzol v promet šlo krepko nad 300 jurjev iger, predvsem Super Maria 64 DS in Sawaru Made in Wario (japonsko ime za WarioWare: Touched!). Med kupci je bilo zapaziti razveseljivo veliko oseb ženskega spola in staršev ter starih staršev, katerih mulci ino mule so bili za DS pripravljeni dati mesečni privilegij ropanja hladilnika. Najbolj zabavni pa so bili spopadki med lastniki trgovin in kitajskimi uvozniki iz Hong Konga. Ti so DSje kanili nabavljati na veliko, s čimer se številni prodajalci niso strinjali. My karate is better than your kung-fu, yes yes! V borih treh dneh se je številka povzpela do 468.883 - predstavljajte si, da DS v rokah drži četrtina Slovencev - igre zanj so se prebile na lestvice najbolje prodajanih, kar je za čisto novo konzolo velik uspeh, ulice pa so bile naphane z ljudmi, ki so z nasmehi na obražčkih preizkušali vnaprej naloženi čvekalno-risalni softver Pictochat (baterija vsakega DSja je bila že napolnjena, da ga je bilo moč uporabiti iz-škatle). Nekega zagledanca je menda zbila podzemna, ampak poročila o tem so hitro utišali (hec).

A niti vsa ta norija ni bila izvir. Nekaj prej, 21. novembra, je DS premierno štartal v Združenih državah in v enem tednu dosegel cifro pol milijona, do konca 2004 pa skoraj milijon. Nintendo je brž objavil, da je Apple za dosego taistega z ipodom potreboval devetnajst mesecev. In čeprav je primerjava hecna, kaže na nekaj važnega, pri nas v vsesplošnem pecejaškem snobizmu namenoma spregledanega: na orjaškost trga ročnih konzolic (v velikonočnem času so v ZDA poleg vseh teh DSjev spravili v promet še 800 tisoč GBAjev in GBA SPjev), ki je z dvozaslonskim čudesom doživel frišen velepospešek. S tem, da je zadeva v Evropi štartala pravkar, 11. marca. Mi smo jo seveda imeli že prej in tu so vtisniki.

Drkalniški supermož objavljeno: Joker 140
marec 2005