Revija Joker - Zora bioničnega človeka

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Zora bioničnega človeka
Zora bioničnega človeka
...
Quattro ima k sreči še vse okončine, čeravno so mu pred leti grozili z amputacijami. Takrat so ga konkretno prestrašili, toda ali je v 21. stoletju izguba uda ali čutila res tako usodna? Kakšne odgovore ponujajo medicina, mehanika, kibernetika in elektronika? So sintetični nadomestki organskega tkiva znanstvena fantastika ali pa se spreminjamo v kiborge in tako z lastnimi možgani nadaljujemo razvoj svoje vrste?

Pravijo, da si zdravi ljudje ne znamo predstavljati, kakšen je svet, če si oropan ene­ga čutila oziroma katerega od udov. Triki z vezanjem oči ali nekajurnim sedenjem v invalidskem vozičku so prostovoljni, saj lahko prevezo kadarkoli snamemo oziroma vstanemo in odkorakamo. Nekateri pa so obsojeni na življenje s protetičnimi pripomočki. Morda je rav­no zato človeštvo rado sanjalo o tem, kako nadomestiti izgubljeno funkcionalnost ali celo nadgraditi tisto, kar nam je dala narava. S to idejo se poigrava množica filmov in nadaljevank: Robocop, Vojna zvezd, Zvezdne steze, Mož za šest milijonov dolarjev, Bionična ženska ... Enako velja za igre, od pradavnih Syndicata, Mortal Kombata in Bio­forga do najnovej­šega Deus Ex: Human Revolutiona. V njihovih svetovih umetne okončine delujejo brez napak in nosilcem zagotavljajo prednosti. A glej ga, zlomka, v resnič­nem življenju je moč najti ne kaj dosti slabše delujo­če naprave. Celo take, ki jih že neposredno nadzorujemo z možgani!

Oscar Pistorius je še bolj kot po protezah, zaradi katerih je dobil nadimek Blade Runner, znan po spopadu z mednarodno atletsko zvezo, ki mu ni dovolila nastopiti na olimpijskih igrah v Pekingu. Po pritožbi na športno sodišče so prepoved umaknili, zato je lahko tekmoval na svetovnem prvenstvu lani v Deguju, kjer se je prebil v polfinale. Njegov rekord na 400 metrov znaša 45,07. Letos je doživel krst pod olimpijskimi krogi in s trinajs­tim časom na 400 m spet prišel do polfinala.

Zora bioničnega človeka objavljeno: Joker 229
avgust 2012