Revija Joker - Elektroni namesto oktanov

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Elektroni namesto oktanov
...
Ob omembi električnega prevoznega sredstva najprej pomislimo na vozičke, s katerimi se vozakajo invalidi, debeli Američani in otročad. Morda komu na pamet pade še skuterček ali vozilca na igriščih za golf. V vsakdanu pa se prevažamo z rjovečimi zverinami, ki goltajo bencin in prdijo toplogredne pline, zaradi česar imamo motor z notranjim izgorevanjem v avtu za samoumevnega. Toda stroji, ki jih žene elektrika, niso ne modne muhe, ne igrače. Quattro razišče alternativo, ki ob visoki ceni črnega zlata postaja vse zanimivejša.

Odkar imamo električni tok, je ta postal temelj razvoja naše civilizacije. A potenciala za njegovo rabo je še veliko, recimo na področju prevažanja, zlasti osebnega. O ja, elektrike in elektronike je v osebnih avtomobilih dovolj. A srce, ki poganja vse skupaj, ostaja dobri stari motor z notranjim izgoreravanjem naftnih derivatov. Smrdi, spušča škodljive hlape, povzroča toplo gredo in zahteva nenehno vz­dr­ževanje, hkrati pa ima preveč prednosti, da bi ga kar tako zavrgli. Vendar je v rojstnih letih avtomobila elektrika predstavljala hudo konkurenco bencinu. Znalo bi vas presenetiti, česa vse so bili ožičeni agregati sposobni že pred stoletjem.

Lahko bi rekli, da je zmagoslavje bencinskega motorja električno konkurenco pahnilo v srednjeveške razmere. Niso sicer ugasnili, a razvoj je stagniral in šele danes lahko govorimo o nekakšni renesansi. Vendar si ne upamo napovedati, ali se bo prosvetljena doba, ko nas izdelovalci pogosto razveselijo z novimi modeli, baterijska tehnologija pa skokovito napreduje, nadaljevala v futuristično podobo, s katero nas hranijo že iz časov pred drugo svetovno vojno. Vsekakor tako futuristom kot inženirjem svetujemo, naj nam ne dostavljajo spačkov, kot so na zgornji konceptni risbi. Želimo si hudih avtov, ne krogel za hrčke.

Elektroni namesto oktanov objavljeno: Joker 222
januar 2012