Revija Joker - Prešvicane afnarije mišičastih klovnov

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Prešvicane afnarije mišičastih klovnov
...
Ameriška profesionalna rokoborba - 'pro wrestling' ali 'sports entertainment' je za nekatere žurerska sprostitev, brez katere ne sme miniti večer, pri drugih pa uživa sloves maloumne predstave za ameriške kmetavze. Sneti izkoristi priložnost ob opisu WWE All Stars in na dveh pritlikavcih odjezdi v ring, ki je v duhu bleščavega pretepaštva vzgojil generacije.

Štirinajstleten fant, zadihan od boja z mozolji in hormoni, na lep poletni večer, ko bi lahko zunaj nabijal žogo in punce, bulji v ekran katodnega televizorja. Na njem se na vse pretege mlatita pisano oble­če­na nabildanca. Mečeta se ob rahlo trampolinska tla, se spodnašata, udarjata, brcata, lomita si roke in me­­denici, spletata se v prestice iz mesa in kosti. Fant krčevito stiska pesti za svojega izbranca, mi­ši­častega zagoreleža, podobnega fantazijskemu stripovskemu junaku. Iz dna srca pa sovraži nasprotnika, grdega debeluharskega razcapanca, ki ima ziher gonorejo. V ustih.
Daleč od tega, da bi bil edini gledalec. V veliki dvorani se tre nekaj deset tisoč tulečih fanov, ki napeto spremljajo dvoboj. Pred zasloni jih je stokrat toliko. Vročica doseže višek, ko ljudski heroj dvigne lopova nad glavo, zarezgeta bojni krik iz petnih žil in ga fukne iz ringa na njegovega sluzastega menedžerja, da oba obležita. Iz zvočnikov se razleže kitarski šunder in razgrajajoča množica ob razglasitvi zmagovalca pade v trans. Fant pred televizorjem dvigne trdo pest. Za trenutek je bil del nečesa, večjega od sebe. Večjega od življenja.

WrestleMania še vedno laufa. Aprila letos so priredili sedemindvajseto, Kjer je Undertaker premlatil Triple Hja. Posel kot običajno.

Šur, brez sramu priznam. Ta fant sem bil pri tistih letih jaz. Pro wrestling v verziji WWF - World Wrestling Federation sem religiozno gledal na TV Koper, kjer ga je v italijanščini z mogočnim ameriškim naglasom komentiral Dan Peterson in s taistim oglaševal Liptonov ledeni čaj. "Fenomenale!" (Odgovor na medklic "Kaj se je zgodilo s tem človekom?": zdaj je star 75 let, pred kratkim je treniral košarkaški klub Olimpia Milano in dela kot športni komentator za mrežo Sportitalia.) Slika je bila napol zasnežena, televizor pa EI Niš, sopomenka za povečevanje dioptrije. A kaj je bilo to proti šovu, ki so ga uprizarjali gibčni preštevalci reber? Proti trušču, kroženju žarometov, rjovečemu napovedovanju in naokoli frčečemu potu? Manj kot nič. Ameriška profesionalna rokoborba je pod plaš­čem organizacije WWF v drugi polovici osemdesetih pač dosegla svetovno prepoznavnost. Njeni ruvači, kot so bili Hulk Hogan, Ultimate Warrior, Macho Man in drugi, so postali zvezdniki nalik hollywoodskim.
Danes čezlužni wrestling ni ne tako udaren, niti nima enako mogočnih likov. WWF se je vmes preimenoval v WWE, ker jih je tožila okoljevarstvena organizacija World Wide Fund for Nature. A četudi ga na plačljivih kabelskih kanalih spremljajo milijoni, prav tako pa imajo svojo publiko konkurenčne postaje, kot sta TNA in Ring of Honor, ne dosega nekdanjega veličastja. Tisti, ki zna k imenom John Cena, David Otunga in Dolph Ziggler primakniti ustrezne frise, je bržda zagret ljubitelj. V wrestling se takisto zažirajo druge oblike pretepaške zabave, od boksa do Ultimate Fighting Championshipa. Ti imajo pred 'sports entertainmentom', kot se glasi natančnejši izraz za ameriško profesionalno rokoborbo, pomembno prednost. Veljajo za resnejše in pristne, medtem ko se levjega deleža wrestlinga drži stigma zabavljaštva ter zlaganosti.
Upravičeno.

Hulk Hogan in Ultimate Warrior sta se srečala več­krat, njuna sprtost pa ni bila prav posrečena. Navs­e­zadnje sta bila oba gud gaja.

Prešvicane afnarije mišičastih klovnov objavljeno: Joker 217
avgust 2011