Revija Joker - Leteči merjasec

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Leteči merjasec
...
Ob izidu letalske simulacije DCS A-10C Warthog Aggressor podrobneje predstavi tega zanimivega prašiča, ki je dobil krila in ne mara za gomolje, temveč raje malica tanke. Kar počne s stilom: od blizu jih grmeče preluknja z ogromnim rotirajočim topom, ki ga ne bi mogel nositi niti Švarci.

Podobo ameriških letalskih sil tvorijo sloke, elegantne ptice, kot sta F-15 in F-16, zadnje čase pa oglata frčala z nizko radarsko sliko. Toda od prve zalivs­ke vojne dalje se na televizijske zaslone vz­trajno rine zmene, ki je videti, kot bi pobegnilo iz za­četka reak­tivne dobe. In ima sredi nosu en velik tur.
To je kajpak jurišni bombnik A-10 thunderbolt II z vzdevkom warthog (svinja bradavičarka). Omenjena bula pa na sekundo izstreli petinšestdeset 30-milimetr­skih protioklepnih granat, okrepljenih z osiroma­še­nim uranom. A letalo tolikšne pozornosti ni deležno le zaradi svojega zmogljivega kanona, marveč zato, ker gre za pravega delovnega konja, pardon, vepra čez­lužnega letalstva. Za letalo, ki se gre lahko od blizu ravsat s sovragom na tleh in odnese celo kožo ... ali vsaj večino nje. Zaradi tega je eden največjih ljub­ljencev ameriške pehote.

Kot slikovito letalo ima A-10 bero 'svojih' iger. Ena najbolj znanih je bila Dynamixova A-10 Tank Killer (gornji sliki) za PC in amigo iz leta 1989. Sierrin naslednik Silent Thunder: A-10 Tank Killer II iz 1996 je dolga leta veljal za najboljšo ponazoritev merjasca v boju – vse do prihoda Lock On: Modern Air Combata, kamor je leta 2003 presedlala večina zanesenjakov. No, ti imajo z novim DCS A-10C Warthogom (slika spodaj) končno prenovljen poligon zase.

Leteči merjasec objavljeno: Joker 216
julij 2011