Revija Joker - Tesarjev sin iz Nazareta

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Tesarjev sin iz Nazareta
...
V decembru vsepovsod praznujejo obletnico rojstva ene največjih zgodovinskih osebnosti. Za ene je kralj kraljev in božji sin, za druge zgolj mit, tretji o njem ne vedo ničesar. Morda vam kaj več razkrije Quattrov evangelij.

Govorimo seveda o Jezusu, človeku, čigar nauki so tako trdno vtkani v našo ci­­vi­lizacijo, da si ne moremo predstav­lja­­ti, v katero smer bi se sve­t razvil brez njih. Še vedno pa se naj­dejo ljudje, ki menijo, da bi bil svet brez Jezusa bolj­­ši. Tudi zato, ker so njegovi nas­ledniki idejo ljubezni, miru in zveličanja širili z og­njem in mečem. Kako tipično človeško.
Čemu o tako kočljivi osebi sploh pisati v Jokerju? Najprej zato, ker je pred nami Božič, praznik, ki ga preveč ljudi pozna samo po smrečici in darilih. Predvsem pa, ker bi vsak človek, ne glede na svoje prepri­čanje, moral biti seznanjen vsaj z osnovnimi dejstvi o figuri, ki nam je pustila tako močan pe­čat. V premnogih delih je moč zaznati krščanske podtone, od knjig in filmov do glasbe ter vi­deoiger. Takih, v katerih bi nastopal Božji sin oseb­no, pri nas sicer ne vidimo. Se pa redno srečujemo s skrivnimi redi, relikvijami in zgodovinskimi ali nadnaravnimi osebami, ki so v neposredni zvezi z 'judovs­kim kraljem'.
Zato nad temo ne gre kar odmahniti, kajti zna se zgoditi, da bo pridobljeno znanje skočilo na plano v najmanj pričakovanem trenutku. In deklarirani ateisti, berite brez strahu. To, da nekaj veste, ne pomeni, da v to verjamete. Ravno nasprotno - če nekaj veš, je v tis­to verovati brez smisla. Vem za veliki pok, a verjamem, da ga je nekaj (ali Nekaj) sprožilo. Vidite razliko?
Kdo je torej bil Jezus? Božji sin? Prerok? Karizmatičen vodja? Ali nemara le mit, sestavljen iz mnogihoseb?

Tesarjev sin iz Nazareta objavljeno: Joker 209
december 2010